11 ветеринарни лекари са заразени с опасната ку-треска в Силистренско. Според д-р Владимир Солаков - председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Силистра, това е доказано с изследване на кръвни проби.

Единайсет изследвани проби от частни ветеринарни лекари са положителни, а един от лекарите вече е в изолация за антибиотично лечение.

Положителни са и 45 на сто от пробите на ветеринарни лекари от държавната ветеринарна система и също има нуждаещи се от лечение.

Според д-р Солаков заболяването засяга лекари и фермери, работещи с едри и дребни преживни животни. Може да се предава от животните на хората и от хора на животни. Предава се и чрез кърлежи. Протичането може да бъде много тежко. Усложненията зависят от органите, в които се разпространява заразата. Ку-треската може да засегне тежко мускулите, включително сърцето и да предизвика възпаление. Засяга черния и белия дроб и предизвиква хепатит и пневмония. 

Д-р Владимир Солаков смята, че от следващата година за новия тригодишен период на държавната профилактична програма е нужно да бъде въведен мониторинг за нивото на заразяване на ветеринарните лекари и фермерите и да бъдат изседвани животните за причините на ку-треската.

"Предполагам, че държавата ще вземе мерки за контрол и лечебна дейнст на заболяването", каза д-р Владимир Солаков.

Болестта получава името си от мястото, където е открито като човешка болест - в Куинсланд, Австралия, през 1937 г. след взрив на болни в кланица. Като синоним болестта е популярна и с името кланична треска.