сряда, 17 март 2021 г.

Баба, качила се без билет на 30 самолета, разкри тайната си

 

Сериен пътник без билет - така може да се определи 69-годишната американка Мерилин Хартман, която е успяла да се качи без билет на поне 30 полета през последните 20 години.

Американката стана толкова популярна, че си има страница в Уикипедия, а медиите следят с интерес всеки следващ неин опит да се качи незабелязано на самолет.

През 2002 г. за първи път успява да се промъкне на самолет за Копенхаген. През следващите години следват Париж, редица дестинации в Азия и САЩ. През първите 12 години нарушенията ѝ минават почти без последствия - само някое и друго предупреждение.

Хартман влиза в новините през 2018 г., когато успява да се промъкне покрай летищния контрол на летище О'Хеър в Чикаго и успешно се качва на полет за Лондон, където е заловена при кацането, разказва британското издание "Сън" (Sun).

По това време англичанката е на 66 години и след като са ѝ повдигнати обвинения, е освободена под гаранция.

Само година по-късно отново е заловена на същото летище в Чикаго, като получава обвинения в незаконно влизане в чужда собственост и нарушаване на пробацията. Този път затворът не ѝ се разминава и тя прекарва 500 дни в американски затвор, където е диагностицирана с биполярно разстройство и започва лечение.

Преди броени дни журналист от американската телевизия Си Би Ес 2 (CBS2) я интервюира и успява да научи как симпатичната баба Мерилин е успявала всеки път да се промъква покрай охраната.

"Истината, която трябва да ви кажа, е че никога не съм успявала да се кача сама на самолета. Винаги ме пускаха," споделя тя и разказва какъв точно е бил методът ѝ. "Лудост е, но винаги следвах някой от пътниците, когото [служителите от Администрацията за транспортна безопасност] отвеждаха като съмнителен за допълнителна проверка. След това се озовавах на опашката за допълнителна проверка, а оттам ме пускаха да мина, защото си мислеха, че съм заедно с човека, който трябва да проверяват".

Мерилин става прочута сред служителите на американските летища и снимката ѝ е разлепена навсякъде, но тя покрива лицето си с косата си и успява многократно да мине покрай служителите на полицията и федералните агенти.

В даденото преди дни телевизионно интервю Мерилин споделя, че съжалява за стореното. Само 2 дни по-късно обаче, на 16 март 2021 г. Мерилин Хартман напуска дома, в който е настанена (според информацията за нея в Уикипедия, тя е бездомна) и се отправя към летище О'Хеър в Чикаго. Този път е заловена, преди да премине проверката за сигурност, тъй като на крака си е носела електронна гривна, поставена от полицията.

Новините от днес и със задна дата