четвъртък, 4 февруари 2021 г.

Учителка: Няма да се върна в класната стая заради Covid-19

  

"Няма да се върна в класната стая, въпреки че преподавам на 8-и и 12-и клас. Подала съм молба за платен отпуск". Това заяви пред БНР учителката по информатика във варненско училище Лилия Стоянова от фейсбук групата "Учители за безопасно образование". 

"Британският щам на коронавируса се разпространява и у нас, а проучвания показват, че училищата са най-големите двигатели на пандемията и според мен средата там не е безопасна", мотивира решението си тя и обясни, че вече е имунизирана с първата доза ваксина.

Според нея най-подходящо е електронното обучение в момента, тъй като не са били осигурени въздуховоди и вентилационни системи в класните стаи и прегради за учителите.

Стоянова беше категорична, че учениците трябва да бъдат тествани за Covid-19.

В предаването "Нещо повече" Цветан Цветански от Центъра за образователни практики коментира, че всеки има своите основания за позицията, която заема в дилемата "за" и "против" присъственото обучение. От една страна - учителите имат право да се притесняват за здравето си, от друга - родителите да се притесняват от прекалено дългото десоциализиране на неговото дете:

"Въпросът е кой къде поставя приоритетите си. Сигурен съм, че съвременните технологии трябва да дадат възможност за адекватен избор и на едната, и на другата страна. Подобни решения има - хибридното обучение е вариант".

Лилия Стоянова и Цветан Цветански бяха на едно мнение за предстоящите матури, като изразиха очакване да бъде преосмислено външното оценяване за учениците от 4-ти, но за 12-и клас не би трябвало да има проблем да бъдат проведени зрелостните изпити.

Вярвам в науката!

Публикувахте от Лилия Стоянова в Вторник, 2 февруари 2021 г.

Новините от днес и със задна дата