четвъртък, 4 февруари 2021 г.

Румънска лекарка с лицева парализа след ваксиниране с Бионтех/Пфайзер

  

Рядка странична реакция след поставянето на втората доза от ваксината на Пфайзер беше регистрирана от Националния институт за обществено здраве в Румъния, предаде Аджерпрес.

Министерството на здравеопазването беше информирано за регистрирането на рядка странична реакция - временна лицева парализа - след прилагането на втората доза от ваксината на Бионтех/Пфайзер, се посочва в съобщение на министерството.

Според цитирания източник в момента пациентката е в добро здравословно състояние, а изследванията не показват патологични изменения.

Според документацията на ваксината на Бионтех/Пфайзер това е рядка странична реакция, която се проявява и при други типове ваксини, отбелязва министерството.

Телевизия Диджи24 уточнява, че става въпрос за млада жена, която е медик в Окръжната болница в окръг Вълча. Телевизията отбелязва, че това е първи случай на остра странична реакция в Румъния след поставяне на ваксина срещу Covid-19.

До 3 февруари в Румъния са били ваксинирани общо 620 176 лица, от които 468 150 с първата доза и 152 026 с двете дози, според данни на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности.

Регистрирани са 2030 странични реакции: 482 от локален тип с болка в мястото на инжектирането и 1548 общи реакции (температура, главоболие, мускулни или ставни болки, отпадналост, уртикария).

Новините от днес и със задна дата