вторник, 16 февруари 2021 г.

Маестро Стефан Диомов празнува днес рожден ден !

 Живият класик на българската музика маестро Диомов празнува днес рожден ден !

Маестро Стефан Диомов днес празнува рожден ден! Известният бургазлия ще приема поздравления по телефона и в социалните мрежи, тъй като преди няколко дни беше изписан от болницата след боледуване от Covid-19.

По днешния празничен повод кметът Николов го поздрави в официалната си фейсбук страница.

„Пожелавам му здраве, нови песни, нови книги, нови снимки и нови пътешествия! Нека зло да го забрави и да се радва на огромната любов на почитателите си!“, се казва в поздравлението.

Стефан Диомов е български композитор и музикален педагог. Става известен като ръководител на вокалните състави "Тоника"  и „Тоника СВ“. Работи като вокален педагог и художествен ръководител към Ансамбъла на ГУСВ в София.

Занимава се с музика от 1961 г. Създава вокален квартет „Тоника“ през 1972 г. към Културния дом на транспортните работници в Бургас. Първата му песен е „Балада“ – I награда от Младежкия конкурс за забавна песен през 1974 г. Първа награда от същия конкурс печели и „Интимно“ – 1978 г., а втора – „Къде си“ – 1979 г.

През 1982 г. „Приятели“ е обявена за „Мелодия на годината“ в конкурса на Българската телевизия. Песните „Сбогуване“ и „Разказвай ми“ са отличени с първа награда на конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ през 1975 и 1979 г. От 1986 до 1991 г. е главен художествен ръководител на група „Магистрали“ към Транспортни войски.

През 1992 г. се връща в родния Бургас, където основава група „Горещ пясък“ към община Бургас. Две години по-късно успява да изглади всички противоречия и събира членовете на ръководените от него вокални групи във „Фамилия Тоника“. Новата формация има изключителен успех, а песента му „Здравей, как си приятелю“ печели годишната класация на „Музикална борса“ по Хоризонт на БНР за 1995 г. През 1996 г. възражда конкурса „Бургас и морето“ и е директор на следващите издания.

Основава група "Петте сезона".

Сред популярните му песни са „Мария“, „Ако помниш“, „Разказвай ми“, „Дъждовно реге“ и много други.

Новините от днес и със задна дата