четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Изненада! И д-р Симидчиев е приел оферта да става депутат


С мотив, че е редно медицината да заеме по-централно място в политическия спектър пулмологът д-р Александър Симидчиев е приел да бъде част от гражданската квота на политическа партия, която ще участва на парламентарните избори, но се въздържа да спомене името ѝ.
„Освен от политическо боричкане има нужда от реално решение в това, което наричаме политика. Политиката е да организираме живота на хората по-добре, да можем структурирано да вървим към по-добър живот за всички нас. Затова трябва да мислим за различните специалности и затова трябва да има хора, които разбират от тези области. Имам с какво да допринеса за медицинската част“, заяви пред БНР д-р Симидчиев.

„Четири седмици поред имаме нарастване на броя на новозаразените, не много стръмно, но постепенно. Процесът започва да се възобновява наново. На този фон, мерки, които бяха на място, а сега се премахват, могат да ускорят този процес. Това е от медицинска гледна точка. Вторият момент е политическият и социалният, и икономическият.

Решението винаги се взема, балансирайки всички фактори. Бих апелирал да имаме приоритет на медицинските аспекти при вземане на решение за отхлабване на мерките. В края на краищата се касае за здравето и за живота на хората, а такива решения могат да доведат до невъзвратими последици“, отбеляза пулмологът.

Той посочи, че сме далече от надеждния щит срещу болестта, защото за предотвратяване на разпространяването на Covid-19 общият брой на ваксинирани и преболедували българи трябва да е около 5 милиона. Към момента този брой е около 300 000.

„Имаме средство за управляване на пандемичния процес - ваксината, но към това трябва да добавим добра организация, логистика, визия“, допълни още д-р Симидчиев. 

Новините от днес и със задна дата