неделя, 14 февруари 2021 г.

Словакия въвежда карантина за всички пристигащи в страната

 Резултат с изображение за „карантина“ 

От 6.00 ч. на 17 февруари всички граждани, които пристигат в Словакия, без значение от коя държава идват, трябва да останат в 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение, съобщиха от българското Министерство на външните работи. Най-рано на осмия ден от влизането ще могат да си направят PCR тест и ако резултатът е отрицателен, карантината ще приключи.

По информация на посолството ни в Братислава всички граждани, които влизат в Словакия, са длъжни също така да се регистрират. При влизане по суша - на адрес http://korona.gov.sk/ehranica - най-късно при самото пристигане на територията на Словашката република; при влизане по въздух трябва да се попълни електронен формуляр тук: https://www.mindop.sk/covid/

Списъкът с по-малко рисковите държави и възможността за преминаване на границата с направен до 72 часа преди пристигането PCR тест отпадат.

Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Великобритания са длъжни да останат в карантина, допълват от МВнР. Най-рано на 8-ия ден от изолацията те могат да си направят PCR тест, като в случай на отрицателен резултат, изолацията приключва. Ако не си направят теста и изолацията премине без симптоми, след 14 дни карантината приключва.

Посетилите държави, различни от посочените, през последните 14 дни, са длъжни да се изолират. Карантината им не може да приключи без PCR тест. Тестът може да бъде направен най-рано на 8-ия ден от изолацията.

Деца под 10-годишна възраст трябва да бъдат тествани, само ако лекуващият лекар реши. Тяхната изолация приключва едновременно с тази на останалите членове на общото домакинство, посочват от външното ни ведомство.

Всеки е длъжен да информира своя лекар, че е под карантина. Ако в Словакия гражданинът няма свой лекуващ лекар, трябва да информира съответния областен лекар.

Изключения от карантината се отнасят за: работници в съседни държави, студенти, болногледачи, обработващи земя в съседна държава, заетите в културния сектор, в средствата за масова информация и други подобни; служителите от дипломатическите представителства и международните организации, които се ползват с дипломатически имунитет; изключение се прави и за определен кръг спортисти, които се намират в тренировъчен процес или участват в професионални състезания и притежават разрешение от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република.

Всички тези групи са длъжни при всяко влизане в Словакия да представят отрицателен резултат от антиген или PCR тест, не по-стар от 7 дни (досега 14 дни).

Причината за затягането на ограничителните мерки са появилите се мутации на новия вирус SARS-CoV-2, които водят до влошаване на епидемиологичната ситуация. Целта е ограничаване на броя на заболелите, хоспитализациите и смъртните случаи. Възможно е при проверките на попълнените формуляри на граничните пунктове да се стигне до образуване на опашки.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Братислава, в работно време - на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време - на (+421) 911-284-229.14.02.2021 г., се посочва още в съобщението.

Новините от днес и със задна дата