вторник, 16 февруари 2021 г.

Решиха да има ли засилени епидемиологични мерки в Бургас

 Резултат с изображение за „ковид маски“

В област Бургас се наблюдава ръст на новозаразените с коронавирус, но на този етап той е плавен.  За последните 14 дни са регистрирани 236 души на 100 хил. население. Броят на хоспитализираните расте в сравнение с месец януари 2021, като границите, в които се движи е 125-150 души. Заетите болнични легла са и основен ориентир на здравните експерти за ситуацията в областта.

Към днешна дата броят на хората на болнично лечение е 177 души.  Добрата новина е, че в сравнение с месеците октомври и ноември, когато се наблюдаваше пик на хоспитализирани, в момента пациентите са с по-леки симптоми и заболяването протича по- леко. Броят на болните на интензивно лечение е нисък. Днес в реанимация са 3-ма души. 

Здравните специалисти успокояват, че въпреки нарастващия брой на новозаразени, лечебните заведения разполагат със свободни легла. В момента в областта има разкрити 260  Ковид легла. Свободните са 87. В зависимост от темпото на нарастване на новозаразените и нуждата от хоспитализация, броят на леглата ще се увеличава. Освен свободни легла, здравните специалисти споделят, че са заредени с лекарства. В УМБАЛ  е изградена добра кръвна банка, в която има наличност на реконвалесцентна плазма за всички кръвни групи.  От спешната помощ в града също споделят, че натовареността им е по-малка в сравнение с последните месеци на предходната година.

Област Бургас е на 4 място по брой ваксинирани– 4317.

Първа фаза на ваксинация, а именно медицински лица е приключила. В момента приключва втора фаза - ваксинация на педагогическия и непедагогически персонал, остават 180 учители, заявили желание за ваксинация. 

Ваксинирани са, заявилите желание представители на висши учебни заведения, както и половината възрастни хора в старчески домове. Налични са и първите дози на ваксина за участниците в изборния процес. В област Бургас има разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се ваксинират между 90 и 100 души на ден. В момента се извършва записване за 3 фаза.

Продължават засилените проверки за спазване на национално въведените мерки. В тях участват МВР, представители на РЗИ, Агенция по храните, Община Бургас. Броят на проверките от началото на февруари до днес е 348. Проверени са търговски обекти, обществен транспорт, хотелски комплекси. 

Проверки се извършват и на карантинираните лица. По време на същите не са констатирани нарушения. Към днешна дата 1874 лица са под карантина. Провеждат се срещи с представителите на търговските обекти за още по-стриктно спазване на въведените мерки.

Присъстващите се обединиха около мнението, че на този етап, въпреки плавното нарастване на новорегистрираните от коранавирус не е необходимо въвеждане на допълнителни мерки, различни от сега действащите. Продължава контролът и проверките от органите на реда за спазването им.

180 проби на лица от област Бургас,  положителни за ковид са изпратени в Националната генетична лаборатория. Очакват се резултатите, които ще идентифицират  щама на вируса, циркулиращ в момента.

Новините от днес и със задна дата