вторник, 16 февруари 2021 г.

Бил Гейтс: Всички богати държави трябва да преминат на 100% към синтетично месо

 Резултат с изображение за „бил геитс“ 

Милиардерът Бил Гейтс споделя в най-новата си книга, че всички богати страни трябва да преминат на 100 процента към храненето със синтетично месо. Това може да помогне на човечеството да се справи в борбата си с климатичната криза.

Основателят на Microsoft направи коментара в скорошно интервю за MIT, обсъждайки новата си книга "Как да избегнем климатични бедствия".

Гейтс похвали растителните алтернативи на месото Impossible Foods и Beyond Meat, заявявайки че "те са успели да постигнат значими резултати на пазара".

На въпроса дали месото на растителна основа, както и това отгледано в лаборатория, може да даде решение на проблема с протеините в световен мащаб, дори в бедните страни, милиардерът отговори отрицателно.

"За Африка и други бедни страни ще трябва да използваме генетиката на животните, за да повишим драстично количеството говеждо месо на брой емисии от тях", заявява Гейтс, допълвайки, че добитъкът в САЩ е много по-продуктивен и по този начин екологичен, спрямо този в развиващите се страни.

"Така че не, не мисля, че най-бедните 80 страни в света ще ядат синтетично месо. Мисля обаче, че всички богати страни трябва да преминат на 100 процента към синтетично говеждо месо . Можете да свикнете с вкусовата разлика, а и с времето компаниите разработчици ще направят вкуса още по-добър", заявява милиардерът.

Самият Бил Гейтс е един от най-големите инвеститори в компаниите за растителни алтернативи на месото - Beyond Meat и Impossible Foods. Филантропът спонсорира и доста проекти за лабораторно отглеждано месо, при което клетъчни животински култури директно изграждат месни структури в биореактори. Така крайният продукт е пилешко или телешко месо, което обаче е получено без клане на животни и отглеждането им във ферми.

Именно индустриалното животновъдство е един от най-големият създател на парникови газове, както и консуматор на енергия, споделя Гейтс, цитирайки данни на учените.

Увеличаването на човешкото население може да се окаже фатално за климатичния баланс, ако видът ни продължи да развива своя хранителен сектор по същия начин, както досега, смята милиардера. Освен това е необходим преход към по-зелени технологии, смята Гейтс.

Бил Гейтс смята, че справянето с климатичните промени ще е много по-трудно в сравнение с "преборването" на коронавируса. Милиардерът инвестира в развитието на множество проекти, които биха намалили парниковите газове и затоплянето на планетата. Сред по-нетрадиционните му идеи са тази да затъмни Слънцето, но освен нея обмисля и създаването на специални машини за извличането на СО2 от атмосферата, както и налагането на въглеродни данъци. Като едно от решенията той смята, че богатата част от света може и трябва да премине към диета, включваща единствено растителни или синтетични протеини. Самият Бил Гейтс обаче споделя, че все още консумира месо.

Новините от днес и със задна дата