Нова 4-метрова скулптура на Боян Мага - Венеамин (Магесник) e монтирана на територията на Морска гара в Пристанище Бургас, а автор е художникът Георги Андонов.

Самата скулптура е изработена от бронз, а мястото, на което е поставена, има символно значение.

Боян Мага или Венеамин е български принц от 10-ти век. Той бил посветен в странджанското село Бяла вода. В Плиска създава богомилството, което оттам се развива в цяла Европа. Той е багренороден син на цар Симеон Велики от втория му брак със сестрата на Георги Сурсувул.

Той е третият син на първия български цар. Роден е в Преслав около 910 г., възможно е подобно на баща си да е завършил Магнаура, смята се, че починал около 970 г., вероятно в Цариград, жертва на поръчково убийство.

Пренебрегнал християнското си име и устроения по византийски образец дворцови живот, той демонстративно носи прабългарско облекло, връща се към традиционното Баян (Боян) и старите традиции, шаманските вярвания и древните знания, опитвайки се да ги съчетае с живота в християнска вече България. 

Държи се като колобър и магьосник, облича се в кожи, такива дрехи, с които се преправя на различни видове животни, подобно на днешните кукери.

Не е известно князът да е преследван като езичник. Описван е от византийските книжовници като човек умеещ да се превръща във вълк владеещ чудодейни сили. Без за това да има исторически доказателства, проф. Николай Райнов, Петър Димков и съвременни литературни автори го считат за основоположник на богомилството.

Според Дамян Попхристов Боян мага получава своето висше посвещение в Сирия, която в тези времена е центъра на езотериката.

Зад всичко това стои и малко мистика, разбира се. Боян е бил известен, че се е трансформирал във вълк, появявал се е на различни места.