неделя, 21 февруари 2021 г.

9-те най-страшни вируси убийци, които ни убиват и до днес

 

Днес има над 5000 известни вируси, които могат да отнемат хиляди животи по целия свят.

Вирусите са микроскопични инфекциозни патогенни агенти, които могат да се възпроизвеждат в живите клетки.

Въпреки че те са малки и могат да се наблюдават само през призмата на микроскопа, тяхното естество, както и факта, че те са заразни за почти всеки тип организъм, ги прави най-големите убийци в целия свят.

Независимо усилията на медицината да изкорени вирусите през вековете, те са много устойчиви, а ежедневно се появяват и нови.

1. ХИВ или вирусът на човешката имунна недостатъчност е смъртоносен вирус.

ХИВ убива повече от 3 милиона души всяка година, няма ефективно лекарство, освен за поддържане. Вирусът може да остане скрит повече от 15 години и поставя заразеното лице в безпомощна в битката с многобройните инфекции.

2. Вирусът H1N1 - свински и птичи грип

Когато Александър Флеминг открил пеницилина, се е смятало, че медицината най-сетне открила лек за обикновената настинка и за грипа.

Това обаче е далеч от истината и последните огнища при свинския и птичия грип са доказателство за това.

Вирусът H1N1 бързо си проправя път към белите дробове и се задържа в клетките. Въпреки че заразените лица, се възстановяват в рамките на най-много две седмици, необходимо е да се отбележи, че инфекцията е силно заразна и че хората с предварително съществуващи респираторни заболявания са изправени пред висок риск от смърт.

3. HCV – хепатит С

В този момент се смята, че около 300 милиона души са заразени от HCV или хепатит C, а те дори не го знаят. 

Всъщност повече хора ще научат за състоянието няколко години по-късно, когато за пръв път ще почувстват признаците на отказ на черния дроб.

Добрата новина е, че инфекцията се разпространява само чрез директен контакт с кръвта, главно от татуировки, пиърсинг, използване на заразена  игла, преливане на кръв и трансплантация на орган.

Въпреки че шансовете за заразяване са ограничени, СЗО съобщава, че хепатит C е основната причина за трансплантация на черния дроб. Смъртните случаи се дължат на увреждането на черния дроб, а усложненията годишно се оценяват на половин милион в световен мащаб.

4. HBV – хепатит В

Подобно на хепатит C, вирусът отговорен за хептатит В може да се предава чрез контакт със заразена кръв.

Въпреки че вирусът атакува черния дроб, СЗО твърди, че над 90% от възрастните и по-големи деца, заразени с хепатит В ще могат напълно да оздравеят въпреки факта, че няма специално лечение за инфекцията.

Въпреки това, сравнен с HCV, симптомите на хепатит B са лоши, защото неговата запазена марка е постоянно пожълтяване на кожата.

5. Морбили

Заразяването с вируса на морбили не е опасно само по себе си и има множество лечения на разположение, за да се предотврати разпространението на инфекцията.

Фактът, че морбилите убиват  200,000 души по целия свят се дължи на това, че повечето пациенти предпочитат да игнорират симптомите на инфекция и развитие на заболяването и смъртните случаи са от усложненията от морбили, като миокардит, енцефалит, възпаление на белите дробове и много други вторични бактериални инфекции.

6. Хантавирус

Гризачите, особено мишки не само завладяват домовете на хората, като се хранят с храната им, но те са и основните носители на хантавируса - инфекциозен агент известен с причиняването на две ужасни заболявания: хеморагичната треска с бъбречен синдром и хантавирусният белодробен синдром, открит наскоро.

За съжаление човек не е е задължително да бъде в пряк контакт, за да се инфектира, а повечето от жертвите умират в рамките на няколко дни след като симптомите са започнали да се проявяват.

7. Вирус рабиес - причинител на бяс

Ако някога се чудите защо местните власти минават през толкова много проблеми да обезпаразитяват и кастрират бездомните кучетата, които живеят в населените места, тогава трябва да знаете, че това е така, защото се опитват да предотвратят инфекция на бяс.

Има няколко метода, за да се предотврати рабиес вирусът да достигне до централната нервна система. Смъртта от този вирус надвишава цифрата от 50,000.

8. Жълтата треска

Освен бубонната чума, която умъртви половината от населението на Европа през Средновековието, няма друг сравним агент, който може да се окаже фатален, така както жълтата треска.

Въпреки че мнозина смятат, че бумът на жълтата треска в началото на 1900-те години в Испания е нещо от миналото, имайте предвид, че вирусът все още не е отстранен.

Всъщност той е разпространен в Западна Африка, а инфекцията се получава само от едно ужилване от комар.

Това, което ги прави заплаха тези патогени е фактът, че те атакуват лимфната система и жизненоважни органи, убивайки средно един от двама заразени, пише e-zdravey

9. Денга вирус - причинител на треска

И въпреки факта, че треската, причинена от денга вируса, в момента не взима животи на милиони хора по целия свят, СЗО съобщава, че инфекцията е достигнала етап на епидемия в повече от 100 страни.

И тъй като пътуването е просто и лесно в днешно време, може да се каже, че две пети от населението на света е изложено на риска да бъде заразено от денга треската.

Важно е да се отбележи, че вирусът е опасен, защото той може да се предава чрез ухапване от маларичните комари.

Достатъчно е само едно ухапване, за да се зарази човек, а след това той да се предаде на следващите жертви.

Новините от днес и със задна дата