петък, 5 февруари 2021 г.

Акад. Петрунов попари всички със страшна К-19 прогноза

 

По-рано от края на годината няма да видим светлина в тунела. Тази мрачна прогноза по отношение на ситуацията с коронавируса у нас направи алергологът и имунолог акад. Богдан Петрунов.

„Безспорно има увеличаване на случаите, разпространяват се все повече и повече новите варианти на коронавируса.

Изправени сме пред една нова вълна, няма съмнение в това. Надявам се с настъпването на по-сериозни имунизационни възможности да задържим положението”, коментира той.

„Досега имахме най-либералния режим в цяла Европа. Нищо повече не е направено тук в сравнение с други страни.

Режимът беше много мек, но за съжаление не се спазваше и ще доведе и до по-голямо разпространение на вируса”, каза още акад. Петрунов.

„Трябва да спазваме елементарните противоепидемични мерки”, подчерта специалистът.  

Според него това, че учениците са се върнали в клас, е чудесно решение. „Грешка е, че отвориха спортните центрове и моловете, ограничението трябваше да остане до края на февруари”, каза той.


„Маската не ви предпазва от вируса. Той не е врабче. Това е механичен слой, който помага този опасен аерозол да не достига до нас. Имунитетът на преболедувалите и този от ваксините ще ни помогне по-бързо да изградим колективен имунитет. Ако не достигнем колективен имунитет от 60-70% нещата ще са много тревожни“, обяви акад. Богдан Петрунов.

„Две са най-големите открития в областта на медицината – ваксините и антибиотиците. Ако тях ги нямаше сега нямаше да сме толкова хора на Земята. Необяснимо е, че дори мои колеги съветват да не се поставят ваксини.

И ваксината, и имунитетът пазят от короанвирус. Данните накланят везните в посока на ваксината.

Руската ваксина е много сериозна векторна ваксина”, отчете акад. Петрунов.

Новините от днес и със задна дата