петък, 5 февруари 2021 г.

Болници алармираха за сериозен проблем с доставени Covid тестове

  

За проблем с качеството на антигенни Covid тестове сигнализираха от болници в страната, съобщи БНТ. Те се предоставят безплатно на лечебните заведения от РЗИ и са закупени от Министерството на здравеопазването.

Става дума не за всички антигенни тестове, закупени от здравното министерство, а за определени производители или партиди. Болниците разчитат на тях, за да предотвратят заразяване на останалите си пациенти.

В определени случаи медиците установяват изключително висок процент на грешка - например над 30% фалшиво отрицателни резултати, като е нормално да е в пъти по-малко.

Оказва се, че да се получи сертификат за качество и чувствителност на теста не е толкова трудно, разказаха вносители на тестове. Процедурата е облекчена заради пандемията.

Близо милион и половина антигенни тестове е закупило министерството. Предимно от производители от Китай и Корея.

Всеки пациент в Онкологичната болница в Русе се изследва с антигенен тест преди да постъпи за лечение, за да не зарази други онкоболни. От декември медиците използват тестовете на здравното министерство и забелязват проблем.

"Просто отчитането е по-трудно. Индикаторната лента тръгва да се позитивира от двете страни и по средата остава бледа. Лакмусовата хартия се оцветява в допълнителни тонове, не знам дали е от буфера в кита или от самата хартия", каза Гюнай Мутафов, старши лаборант в Комплексен онкологичен център-Русе.

Новините от днес и със задна дата