сряда, 20 януари 2021 г.

Доц. Кунчев се ваксинира с Pfizer

  

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е поредното лице от Националния оперативен щаб, който си постави публично ваксина срещу новия коронавирус. Имунизирането на здравния инспектор бе извършено в сградата на столичната Регионална здравна инспекция, a той се ваксинира с "Пфайзер". 

Доц. Кунчев обяви коя от строгите мерки ще падне скоро Припомняме, че през вчерашния ден своите реимунизации получиха ръководителят на НОЩ ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. 

"Надявам се да не настъпят някакви странични реакции, че утре съм на брифинг", заяви в кръга на шегата пред медиите доц. Кунчев преди поставянето на инжекцията. "Според мен е реалистично масовата ваксинация на населението да започне в края на април, стига да получим разрешение за ваксината на АстраЗенека. 

Вече завършихме първата фаза на имунизиране и почнахме втората, в която влизат учителите и възрастните хора. Очаквам скоро да започнем и третата фаза", сподели след ваксинацията Кунчев. Той увери медиите, че ако една ваксина е минала през изпитанията за ефикасност и безопасност, значи тя отговаря на изискванията и уточни, че като цяло няма да има съществена разлика между различните ваксини. 

Относно недоволството на ресторантьорите доц. Кунчев призна, че диалогът е много тежък и ги разбира, но също така искрено се надява да не отворят заведенията си по примера на италианците, както се заканиха от бранша вчера. Ще направим възможния компромис. Утре ще вземем окончателното решение. 

За моловете нещата са малко по-ясни, ако отворим само търговската част, тъй като там искаме да избегнем социалните контакти, но търговската дейност не пречи, обясни здравният инспектор. На въпрос дали е възможно да се издава сертификат за тези, които са преболедували COVID-19, но не са си поставили ваксина доц. Кунчев отговори, че за момента такъв сертификат не е обсъждан, но не е и невъзможен. Той напомни, че от вчера вече има сертификат за поставена ваксина.

Новините от днес и със задна дата