сряда, 6 януари 2021 г.

Втори опит на прокуратурата да изправи Лютви Местан пред съда за сблъсъка със загинало бебе

  

Два месеца, след като Пловдивският апелативен съд върна делото за катастрофата с участието на Лютви Местан заради съществени нарушения на процесуалните правила, Окръжната прокуратура в Кърджали прави нов опит да изправи лидера на ДОСТ пред магистратите.

Днес новият обвинителен акт е внесен в Окръжния съд в Кърджали, като обвиняеми са Лютви Местан и Юсеин Ахмед - за причиняване на пътнотранспортно произшествие, извършено при условията на независимо съпричиняване.

Ахмед е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 г., на Главен път I-5, на кръстовището на Главен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил, марка БМВ 318, с кърджалийска регистрация, е нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Лютви Местан, водач на лек автомобил "Фолксваген Фаетон" с пловдивска регистрация, извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението.

Юсеин Ахмед се е движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч, за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на 6-месечната му дъщеричка, като не й поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на бебето.

Според прокуратурата, Лютви Местан също е нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, като при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил БМВ, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на момиченцето, пътуващо в другия лек автомобил.

Делото за пътнотранспортното произшествие е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура - Кърджали, като разследването е извършено от екип следователи от Кърджали.

Предстои Окръжен съд - Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.

Новините от днес и със задна дата