сряда, 6 януари 2021 г.

Глобяват кмета на Калофер за леденото хоро, гледат записи за участници без маски

  

Кметът на Калофер Румен Стоянов ще бъде глобен заради неспазване на противоепидемичните мерки по време на мъжкото хоро в река Тунджа. Това заяви пред журналисти областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Глобата ще е в максимален размер от 1000 лева.

Ако пък се докаже, че местната администрация е участвала в организацията на събитието, то Община Калофер, като юридическо лице, ще бъде глобена с 2000 лв.

Разследват се участниците в хорото по видеокадри за липсата на предпазни средства. След това ще се реши дали и с какви глоби ще бъдат санкционирани и те.

"Уважавам традициите, неведнъж съм присъствала на мъжкото хоро в Калофер на днешния ден, но ситуацията е различна и правилата трябва да бъдат еднакви за всички и да се спазват. Никой от участниците не носеше предпазни средства, нито пък се спазваше дистанция", заяви още Каназирева.

Тя даде за пример Пловдив, където днес при хвърлянето на богоявленския кръст са се спазвали всички мерки.

"На всички участници им бяха направени бързи антигенни тестове - 68 на брой, които бяха отрицателни. Раздаваха се и маски, което не видяхме сутринта за съжаление днес в Калофер", каза областният управител.

Новините от днес и със задна дата