сряда, 6 януари 2021 г.

Счупиха паметната плоча на петимата обучавани в СССР за терористи

  

                                 Снимка: Булфото

Неизвестни счупиха паметната плоча на комунистическите дейци, известни като Петимата от РМС в столичния район "Изток". Паметникът бе възстановен преди дни и предизвика гневната реакция на демократично мислещите българи.

След демократичните промени у нас в началото на 1990-те години паметникът и плочата с имената на Лиляна Димитрова, Адалберт Антонов-Малчика, Йорданка Николова-Чанкова, Александър Димитров и Свилен Русев бяха премахнати пред читалище "Добри Чинтулов - 1935" в столичния район "Изгрев".

След молба на комунисти районният кмет им разреши да поставят плочата отново и паметникът отново се появи преди дни. Въпреки че през 2000 г. Народното събрание обяви комунистическия режим у нас за престъпен по него се виждат знаци и символи, използвани от комунистическата партия - петолъчки, а надписът отгоре гласи "Слава на героите".

"Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават.

Първо, защото историята е наша, българска, и второ, защото тя е най-добрият учител и съдник. Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием... Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ. Народ, който не е роб на стари страсти и разбирания. Да живее свободна България!", написа във Фейсбук д-р Делян Георгиев.

От СДС обаче остро реагираха срещу възстановяне на паметника. От партията нарекоха това "провокация и обида срещу демокрацията" и поиска премахване на паметника.

Петимата от РМС са сред ръководителите на младежкото крило на БКП по време на Втората световна война. След демократичните промени са определяни от редица историци като обучавани в СССР терористи, организатори на антидържавни акции и работещи за подмяна и ориентацията на България към Съветския съюз. Целта им е била да сменят легитимната власт с диктатура на пролетариата.

Новините от днес и със задна дата