неделя, 31 януари 2021 г.

Тъжната история на пенсионера Димитър ВИДЕО

  

Да си купиш пенсия. Минимална, която да получаваш всеки месец в остатъка от живота. Нейната цена е близо… 5000 лева.

Историята на 64-годишния Димитър Вълчев е може би една от многото в страната, в която вместо спокойни старини, те очакват неспокойни дни. Работил повече от 35 години, но не може да се пенсионира, защото му е нужен още стаж, малко над 3 години.
Единственият изход е да си ги откупи, но не му достигат средства. Затова отправя молба към ръководството на Военното окръжие в Кърджали, където работи за последно, да остане още три месеца на работа, за да събере още някой лев. Целта - да се доближи до нужните 4 750 лева, с които да си купи пенсията. 

„Не ми достига стаж от 3 години и 3 месеца. 

Говорих с подполковника, ако има възможност да ме остави още три месеца на работа. Каза, че няма да има проблеми, но от Пловдив дойде заповед, с която ме освобождават понеже е изтекъл договорът“, разказва възрастният мъж.

Обръща се с молба и към Централното ръководство в София.
„Иначе оставам на улицата, а и жена ми е трайно безработна, знаят, но никой не се застъпи. Единствено майор Белев се опита да направи нещо. Ходихме с него в София, обаче явно работата е била подготвена от тук и ме освободиха“, допълва Димитър.

В крайна сметка… 

„Получих писмо от НОИ, в което се казва, че имам да плащам определена сума - 4750 лв. за стажа, за да мога да се пенсионирам. 

Питат ме дали ще платя. 

Ами няма как, нужно е да платя. Ако не го направя, ще трябва да се пенсионирам на 70 години, по старост. Аз изобщо дали ще съм жив с тази азбестоза на белия дроб, която имам“, казва още Димитър Вълчев.


Обяснява, че се е разболял, работейки преди това дълги години в хлебозавод. Това е и една от причините да не може да се нагърби с каквато и да било работа.

В крайна сметка, необходимите близо 5000 лв. за стаж, ще плати неговият  племенник. След това Димитър ще чака решението на НОИ, за да разбере каква пенсия ще получава, а тя вероятно ще е:

„Минималната. Тя беше 250 лв, но сега с увеличението май ще е 300 лв. Така е, защото, където и да съм работил винаги съм получавал минимална заплата. И сега ако не платя парите не мога да се пенсионирам. Ако бях останал още 3 месеца на работа, щях да събера, поне по-голямата част, тъй като последните месеци получавах около 900 лв. Нямаше да вземам от хората заем и вече като излезе пенсията-ще се мъчим с жената. Аз съм карал цял живот с толкова, пак ще карам“, изрича Димитър Вълчев.

Тежката действителност. Възрастен, болен, безработен мъж, с 35 години стаж, но не може да се пенсионира, ако не плати няколко хиляди лева.....

Новините от днес и със задна дата