четвъртък, 21 януари 2021 г.

300 лева компенсация за дете в частна градина

  

Родителите, чиито деца ходят на частна детска градина, защото са останали без места в общинските или държавните детски заведения, ще могат да кандидатстват за месечна компенсация, пише "Труд".

Това е една от групите семейства, които ще имат право на пари от държавата, гласи проект на наредба на МОН, качен за обществено обсъждане. Документът обхваща децата от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, като изключва хлапетата, които ходят на ясла. Компенсациите ще се дават за разходите на семействата по отглеждане и обучение, като те трябва да са изпълнили няколко критерия. 

Сред тях е детето да е кандидатствало по реда, но да е останало без място, като Общината да не му е предложила алтернативно такова. Освен това детето да не посещава форма на предучилищно образование в държавно или общинско детско заведение. В същото време, ако е записано на предучилищна в частно заведение, последното не трябва да получават държавно финансиране. 

Според предварителните разчети сумата за дете на месец ще бъде около 300 лв. "За 2021 г. средно-месечно ще бъдат компенсирани разходите за около 3600 деца", пише в мотивите си към документа просветният министър Красимир Вълчев.

Според наредбата, за да бъда одобрени за парите, родителите ще трябва да имат договори за образователна услуга. 

Тук са включени документи от частни градини и училища, от образователни центрове или сключени с детегледачки, които обаче имат педагогическо образование, обясни една от особеностите в документа Борис Цветков от Дискусионен клуб за социална местна политика. По думите му в проекта трябва да се поставят железни срокове за получаването на парите, които в момента липсват. 

В него е посочено само, че родителите подават до 15 октомври заявление по образец. За настоящата учебна година то ще се подава до 30 април, което означава, че за януари и февруари компенсации вероятно няма да има, въпреки че в проекта е залегнало обхватът да е от 1 януари до 14 септември 2021 г., посочи още Цветков.

Новините от днес и със задна дата