четвъртък, 24 декември 2020 г.

Наш кардиолог: Веднага направете това, ако усетите симптоми на COVID-19

  

Как да различим симптомите на настинка и коронавирус, каква е най-добрата дихателна гимнастика и защо не трябва да ходим веднага в болницата, ако усетим признаци, че сме се заразили - това разкрива в кратко ръководство д-р Светлозар Сардовски. Той е кардиолог и специалист по вътрешни болести.

Ето и неговите съвети, публикувани на стената му във Фейсбук: "За пореден път и по препоръка на д-р Пламен Митев (известно готин детски кардиохирург) ви предоставям МОИТЕ ПРЕПОРЪКИ за поведение при Ковид- предпазване, лечение и още нещо, разбира се базирани на медицинските доказателства налични до момента и собствен опит. Започвам с най-важното: 1. Ако се повят симптоми на настинка, НЕ ТЪРЧЕТЕ ПО БОЛНИЦИТЕ, а се изолирайте вкъщи. Може да поддържате връзка с личния си или друг лекар, на който имате доверие, повъзможност не с хирургична специалност (да ме прощават колегите..). 

Търсете СПЕШНА ПОМОЩ, САМО, ако се появят тежки АЛАРМИРАЩИ ОПЛАКВАНИЯ като: Задух (или кислородна сатурация под 92%) и учестено дишане ( над 22-25/мин в покой), значителна постоянна гръдна болка, нарушение на съзнанието-обърканост, тежко повръщане и/или диария с невъзможност за поемане на течности, възобновяване на тежки симптоми след първоначалното подобрение.

И без това не може всики да се прегледате, а и няма нужда защото 80% прекарват вируса леко, а и все още надеждно лечение няма, но пък иначе ще претоварите системата и ще отнемете ресурси, и като персонал, и като консумативи в ущърб на наистина нуждаещите се... 

2. Спазвайте елементарните препоръки за незаразяване на околните, с използване на индивидуални санитарни средства.

ЕТО И ПО-ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОВИД и МОИ ПРЕПОРЪКИ, базирани на наличната научна медицинска информация до момента и моя опит, вкл. с/у мена , жена ми и близки и пациенти.

 ПОВЕДЕНИЕТО: COVID-19 е инфекциозно заболяване предизвикано от нов вирус от семейство Coronaviridae Основните клинични прояви включват: · обща отпадналост; · мускулни болки · втрисане с повишение на температурата до 38,5(8) най-често; · суха кашлица; · главоболие · загуба или промяна на вкус и мирис · лека хрема · задух; · диария в единични случаи. 

За разлика от грипа, при който подобните симптоми се развиват много бързо за няколко часа и кашлицата е почти от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол) при Ковид тези симптоми се развиват постепенно, по описания ред и относително по-бавно за 1-3 дни, и по-рядко има фебрилитет над 39. Ако има съмнение и за грип в сезона( още не е настъпил) има комбинирани бързи теста за двата вируса, което има значение тъй като за грипа има лечение( оселтамивир), което убива вируса, а за ковид няма.

Новините от днес и със задна дата