четвъртък, 24 декември 2020 г.

Доц. Янчева обясни кои хора не трябва да се ваксинират

  

Мутация на КОВИД-19 предизвика спиране на полетите от Великобритания към редица страни от континентална Европа в навечерието на Коледа. За тази мутация знаем две неща - предава се много по-бързо и се влияе от ваксината, която предстои да започне да се прилага.

Няма данни да е по-смъртоносна и по-тежка. Доцент Нина Янчева, началник на отделението за придобита имунна недостатъчност в Инфекциозна болница и ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София, заяви в "Денят започва", че този мутирал щам е установен още през месец септември. 

"Мутациите обаче винаги изострят вниманието, защото се следи дали тази мутация води до промяна в скоростта на разпространение на заболяването и дали променя по някакъв начин тежестта на протичането му, както и дали те ще повлияят проучванията, които текат за нови медикаменти и ваксини", обясни доцент Янчева. 

Броят на случаите, които са заразени с новия щам във Великобритания, се увеличава. Наблюденията сочат, че около 50% от заболелите са с този щам. Основният риск от бързото предаване на вируса е увеличаването на броя на инфектирането. Основно заразените са хора под 60-годишна възраст. Средната възраст на новозаразените е 41 години, посочи доцент Нина Янчева. За момента няма данни да протича по-тежко или да има по-висок процент смъртност. Доцент Янчева беше категорична, че лечението на всеки пациент е съобразено със състоянието му и е индивидуално. Самолечението може да доведе до негативен ефект - да удължи заболяването и да доведе до усложнение. 

"Към този момент броят на заразените и по официална статистика, и по това, което се вижда в болницата, намалява", отбеляза тя. Доцент Янчева беше категорична, че ваксинирането е важно, защото една епидемия и пандемия може да се контролира по-активно, когато има специфични медикаменти или специфична профилактика. Ваксинирането ще ограничи броя на заболелите. Ваксината не се препоръчва при лица под 16-годишна възраст поради недостатъчно данни. Не се препоръчва и при бременни, отново защото няма достатъчно данни. 

"Поради същата причина не се препоръчва и при хора с имунен дефицит, особено при такива, които получават имуносупресивна терапия, защото при потиснат имунитет няма да се изработят необходимите антитела. Не се препоръчва и при хора, които може да са алергични към съставки на ваксината и при такива, които имат проблеми с кръвосъсирването", подчерта Нина Янчева.


Новините от днес и със задна дата