сряда, 2 декември 2020 г.

Д-р Петър Берон: Ял съм прилепи, вирусът не е тръгнал от тях

  

В интервю за "Марица" известният учен и политик Петър Берон, отговаря на актуални въпроси за споровете ни със Северна Македония и пандемията К-19. 

- Как ще приключи спорът ни със Скопие, ще отстъпят ли македонците, или ще прежалят ЕС?

- Трябва да отстъпят и да си сменят учебниците с „бугарските окупатори“. Има някакви дрънкала по радиостанции и телевизии, които продължават да разправят глупости за окупаторската армия в Македония. Там ни посрещнаха със сълзи на очи и от 15-те наши генерали, които отиват там, 8 са родени в Македония. Да не говорим, че почти всеки българин има в основата си македонска жилка. Безобразие е да казват, че нямат нищо общо с „ония татари - бугарите“. Трябва да направят крачка назад и да си сменят учебниците. 

- Д-р Берон, Гърция реши проблема си с македонците, а сега горещият картоф е в ръцете ни. Защо нещата при нас са много по-сложни? 

- При Гърция не беше само името. В Преспанския договор, който беше много подробен, сегашните обитатели на Северна Македония се отказаха от претенцията си за античното минало - че Александър Македонски и генералите му са техните прадеди. Нашият спор със Скопие за Гоце Делчев е глупав и смешен - абсурдно е да се занимават комисии с него. Това е българин, който се е борил за свободата на Македония, роден е в тази историческа област, но е бил българин отвсякъде и е писал много пъти това. Същото се отнася и за целия екип около него. В македонските учебници по история се излива цялата антибългарска помия, защото това е начинът за създаването на тяхната нация.

- Северномакедонският премиер Зоран Заев обаче заяви: "В ЕС ще влезем като македонци, които говорят на македонски език!". Езикът също е голям препъникамък в отношенията ни със Скопие. 

- Знае се как е създаден сегашният „македонски език“ - по лесен и прост начин за кратко време. Кодифицирането е възложено на някогашния студент в Софийския университет Благой Конев, който в документите си се е писал „националност: българин“. Той става Блаже Конески и като председател на академията на науките им набързо създава този език. Взимат се най-далечните диалекти в цялата област, на всички думи се сменят ударенията, сменят се няколко букви - изчезват „ю“, „я“ и „ъ“. След това се слагат маса сърбизми от рода на „влада“ и т. н. Където думите са славянски, се слага международна лексика - вместо „европейски съюз“ става „европска униа“ и „двустранен“ става „билатерален“. Белоруският език е създаден така. Когато Сталин казва да се направи македонски език - решението е съчинено в Коминтерна с един киевски професор - Бернщайн. Негова явна последователка е покойната Дина Станишева - майката на Сергей Станишев. Тя бе видна македонистка. А от шопския диалект какъв чуден език става! И двама белградски професори са се хванали да го правят. И се твърди, че от Ниш до Ихтиман няма българи, а шопи. Това са куриозни неща! Да са живи и здрави македонците и да си ползват езика! Обаче не може да тровят главите на децата с историите за македонските възрожденци, които са се борили против побългаряването на Македония.

 - Защо никъде в междудържавни отношения няма такъв казус като българо-македонския спор? 

- Австрийците станаха отделна нация, която обаче пише и говори на немски. В Швейцария 70% от хората говорят на немски, но са швейцарска нация. Не смятат за нужно да променят този език. Не е необходимо да се създава нов език и нова митология, за да стане нова нация. Ние им признаваме нацията и държавата - живи и здрави да са, но В Пиринския край има една шепа майкопродавци, които работят против България. Хубавото е, че българската конституция не признава понятието малцинство. Така, както не е застъпено и във френската конституция - всички са французи, френски граждани. И баските, и бретонците, и корсиканците са французи. Смятам, че ние погрешно ратифицирахме рамковата конвенция за малцинствата. Французите и белгийците не я ратифицираха, защото са с по-друго устройство. А тук Иван Костов се засили да я ратифицира. 

- Още преди месеци предрекохте, че протестите няма да доведат до оставка на кабинета и няма да се съберат достатъчно гласове за Велико народно събрание. - Сегашното управление е по-добро от това, което ни се предлага от т. нар. протестиращи, тъй като от тях не ни се предлага нищо. Дразнят ме приказките, че това е „народно въстание“. Язък, че окепазиха думата „въстание“! Тук се е събрала разнородна компания, което се разхожда по „Цар Освободител“. Това е нахалството на т. нар. Отровно трио. Питат ме: "Преди водихте митинги и шествия - защо сега не се присъeдините?". Тогава казахме и бе ясно: Да се махнат червените и да дойдат нашите! Сега не знам кои са „нашите“. Дали това е БСП, дали е ДПС, дали е Мая Манолова, Слави и „Отровното трио“? Тези хора и организации не са „моите“, за които бих гласувал. Младите хора искат някаква промяна, да са живи и здрави! Но ако навремето не беше онова СДС, тези младежи нямаше да са студенти в чужбина За да се развива оттук нататък обществото, трябва да имаме солидна алтернатива. БСП, бидейки наследник на комунистическия режим, не са никаква алтернатива. За мен комунизмът винаги е бил утопия като идеология и престъпление като политическа практика. Цялата тази работа с отчуждаването на цяла една част от нашата страна - македонските българи, е изключително национално предателство. Никога не са се извинили за това. И за избитите 20 хиляди българи през октомври 1944 година, и за атентата в „Света Неделя“. Те не са показали, че нямат нищо общо с дошлата от Москва банда начело с предателя Георги Димитров. Така че да си стои това правителство, колкото може. 

- Правилно ли управляваме ковид кризата у нас досега? 

- Има най-различни умници - едните поддържат шведския модел, но хората там са много по-здрави и калени от нас. И макар да имаха голяма смъртност, сега лека-полека се оправят. Истината е, че трябва да предолеем всичко това и няма смисъл да се питаме „късно или рано е било“. Първо тръгнахме добре и през лятото можеше да се вземат някои мерки, но тук има многобройни давачи на акъл, които стоят отстрани и учат какво да се прави. Ако те трябваше да свършат всичко това, аз се съмнявам дали щяха да го направят по по-добър начин. Историята с коронавируса не трябва да е поле за политически битки - да е общонационално усилие, за да се справим с него. А това едни партии да го използват за атака на други партии е антибългарска дейност. 

- Навремето живяхте дълго време в тропиците. Защо не бяхме чували за такива опасни вируси тогава? 

- Изкарах 7 пъти малария, докато живях три години в Африка. Тя трудно се лекува, но аз оживях. Хванах и трите вида малария - терциана, квартана и тропика. С лекарства и инжекции оцелях. Имам кален организъм - много съм ходил по планините - три експедиции само в Хималаите. Когато бях управител на един резерват в Нигерия, живях три години в една къща на 100 километра от най-близкия бял човек. Там нямаше грам лекарство, нямаше електричество, нямаше хладилник... Минал съм през всевъзможни неща и все пак 80 години и няколко месеца се държа. И по 10 часа на ден работя на компютъра. Яд ме е, че тази година заради карантините не успях да отида никъде. Предните три бях в Кения, Виетнам и Лаос. 

- Казвате, че не вярвате, че вирусът е тръгнал от прилепи. Защо? 

- Не ми се вярва. Продавали са ги по пазарите столетия и хилядолетия. Плодоядните прилепи са едри и ги ядат навсякъде. 

- Яли ли сте прилепи?

 - Ял съм. Вкусът им е като на пиле. Казват, че вирусът се прехвърлил от прилепите на панголините. А панголините са толкова редки, че това е абсурд! Вирусът не може да е биологично оръжие. То не се прави за старците, а за младите хора. Като избиеш в една страна старите хора - от това няма особена полза. Светът трябва да се пребори с ковид, както се е преборил с испанския грип и юстинияновата чума.

Новините от днес и със задна дата