вторник, 29 декември 2020 г.

Учени от САЩ: И ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

  

Специалисти в САЩ са установили, че ваксинираните хора могат да са разпространители на коронавируса. Компаниите Pfizer и Moderna изследват колко от ваксинираните могат да предават вируса.

Дори и да имате ваксина срещу коронавирус, не може да ходите без маска на обществени места. Това е засега мнението на лекарите, съобщава БНР.

Носът е основният вход на вирусните инфекции. В това число и за коронавируса. Той бързо се размножава там и активира имунната система, но коронавирусните ваксини се инжектират в мускулите.

Ваксината стимулира производството на антитела и това би трябвало да бъде достатъчна защита, за да предпази този, който има ваксина, да не се разболее. Някои от антителата може би ще циркулират в кръвта до носната лигавица и ще пазят там от зараза.

Но засега не е ясно дали те ще бъдат достатъчно количество и колко бързо ще могат да бъдат мобилизирани. Ако те не са много, вирусите могат да цъфтят в носа и да бъдат кихани или издишвани и да заразяват другите.

Това е състезание, зависи дали вирусът може да се произвежда по-бързо или имунната система може да го контролира по-бързо, казва Марион Пепър, имунолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Ето защо ваксини, които се впръскват в носа като спрей или се прилагат през устата, са по-добри от мускулните инжекции при респираторните вируси, смятат експерти.

И за ваксинираните срещу COVID-19 засега не отпада носенето на маските.

Междуременно стана ясно, че Израел е първата страна в света, която ще издава т.нар. "зелени паспорти" на ваксинираните си граждани. Те единствено ще им позволяват да пътуват в чужбина. Издаването на т.нар. "зелен паспорт", под формата на електронен документ, ще стартира от 17 януари 2021 г., съобщава Министерството на туризма на страната, цитирано от РИА Новости.

"Става дума за преминаване към живот без самоизолация и териториални ограничения. Много страни обсъждат въвеждането на имунизационни паспорти", коментира Владимир Шкляр, директор на департамента на израелското министерство на туризма в Руската федерация.

"Зелен паспорт" е мобилно приложение, което се изтегля на смартфон. Може да се активира седем дни след втората доза на ваксината.

Електронният документ ще се превърне в разрешително за израелци да летят в чужбина и ще ги освободи от необходимостта да спазват режим на самоизолация след завръщането си от страни с висока честота на заболяванията. Също така ще им позволи да не се самоизолират след контакт със заразено лице в страната.

До днес в Израел са ваксинирани близо 500 000 души, което е над 5% от населението на страната. Близо 25% от жителите над 60 г. вече са ваксинирани. Това поставя държавата на първо място в света по ваксинирани като процент от населението.

Русия също планира да започне от следващия месец да издава специални паспорти на хората, които са се ваксинирали срещу коронавирус, заяви днес здравният министър Михаил Мурашко, предаде ДПА, като се позова на агенция Интерфакс. 

Подобни паспорти биха улеснили доказването пред работодатели и длъжностни лица при чуждестранни пътувания, че съответният човек е ваксиниран срещу коронавирус. "Планираме да има възможност за получаване на ваксинационен паспорт чрез уебсайта на държавните служби от януари", каза Мурашко.

Новините от днес и със задна дата