сряда, 30 декември 2020 г.

МВнР: Има списъци с българи в Северна Македония и призиви за саморазправа с тях

  

В социалните мрежи има списъци с български граждани в Северна Македония и публикации, в които се призовава към саморазправа с тях. Това съобщиха в официалната си страница във Фейсбук от българското Министерство на външните работи.

От ведомството уточняват, че внимателно следят публикациите и очакват властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание.

Преди дни от ВМРО съобщиха, че в централата им постъпват много сигнали, описващи груби нарушения на правата на граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи.

"Ние ще ги предоставим публично както пред обществеността в България и държавите от ЕС, така и в Северна Македония", коментираха тогава от партията.

Междувременно проучване показа, че над 60 процента от гражданите на Република Северна Македония са против подписването на анекс към Договора за добросъседство с България, с който да се гарантира, че Република Северна Македония няма териториални претенции към България, няма да се меси във вътрешните ѝ работи и няма да навлиза в други въпроси, включително за идентичността и националността.

Новините от днес и със задна дата