сряда, 16 декември 2020 г.

След скандала: СУ уволни проф. Михаил Мирчев

  

Въз основа на установеното от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прецени, че е налице достатъчно основание да прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев.

Това съобщиха във Фейсбук страницата на "Софийски университет". Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности. Той е в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, организатор е на съвместни събития, като отдаването на почит на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага програми, посветени на жените и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специални потребности, откри единствената специалност „Хебраистика“ в страната и др. 

На 18 ноември Общото събрание – върховният колективен орган за управление на Университета, със своя декларация преутвърди ангажимента на Софийския университет към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъди всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието. 

Припомняме, че студенти обвиниха проф. Мирчев в използване език на омразата. Според клипове на негови лекции, споделени във видео платфроми, той нарича ромите "доста агресивна общност", пакистанците и афганистанците „примитивни културни норми още от седми век“, а чернокожите и арабски мигранти в Италия „агресивно и нежелаещо да се интегрира малцинство". 

През ноември от Студентско общество за равенство изпратиха писмо до ректора на СУ и образователния министър с молба проф. Мирчев да бъде отстранен. С декларация в подкрепа на преподавателя застанаха част от консервативните и националистическите групи, юристи и студенти.

Припомняме, че преди известно време проф. Мирчев публикува на профила си във фейсбук фалшива новина, че има арестувани за пръскане със самолети и заразяване с Ка-19 с което предизвика още един обществен скандал.

Новините от днес и със задна дата