сряда, 16 декември 2020 г.

България отпуска над 500 000 лева безвъзмездна хуманитарна помощ на Скопие

  

България подпомага Република Северна Македония, като финансира безвъзмездно 7 проекта на стойност 579 789 лева по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ чрез бюджета на МВнР. Това съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Споразуменията по първите четири проекта на обща стойност 415 480 лева са били подписани от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и бенефициентите на 15 декември 2020 г. Проектите засягат областта на здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество в Република Северна Македония.

Споразумения са били сключени със Сдружение за лечение на деца "В моя свят" от Скопие за изпълнението на два проекта: "Реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър в Република Северна Македония" на стойност 234 700 лева и "Провеждане на лечение и сензорна терапия на деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Аспергер от социално слаби семейства 2021 година" на стойност 73 340 лв.

Другите два проекта, които целят да подпомогнат развитието на гражданското общество и младежта, са "Подкрепа за международен обмен на НПО" на стойност 47 583 лв. и "Създаване на Център за развитие на детско и младежко творчество "Творителница" на стойност 59 857 лв. Тези проекти ще бъдат изпълнени съответно от Сдружение "Център за съвременни изследвания Охрид" и Сдружение на граждани - академия за иновативно образование, кариера, изучаване на български език, култура, традиции и други интелектуални услуги "Здравей". Предстои подписването на още три споразумения.

Подписаните споразумения за проекти са в рамките на приетото по-рано този месец от Министерския съвет решение за отпускане на общо 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.

Новините от днес и със задна дата