понеделник, 21 декември 2020 г.

Странен радиосигнал идва от най-близката до Слънцето звезда

 

                    Проксима Кентавър/Снимка: NASA
Учени от известната група SETI, търсеща следи от разумен живот извън Земята, съобщиха, че са идентифицирали радиосигнал, идващ от Проксима Кентавър. Това е най-близката звезда до нашето Слънце, което прави откритието още по-интересно. Според астрономите, той може да е от извънземна цивилизация.

Откритието е на Breakthrough Listen - проект, чиято цел е да се изследват сигнали от космоса, при които има потенциални признаци на извънземен живот. Проектът е свързан с покойния физик Стивън Хокинг, както и с руския милиардер Юрий Милнер.

"Това е първият сериозен кандидат за извънземен живот след сигнала "Уау!", вече заяви пред медиите един от изследователите, участващи в проекта. Записан през 1977 година, този сигнал се смята за най-обещаващата находка в историята на SETI до днес.

Новият радиосигналът е бил уловен от телескопа Parkes в Австралия миналата година. Едва сега обаче му е обърнато подобаващо внимание в контекста на неговия източник, намиращ се буквално "в задния двор" на нашата Слънчева система./it.dir.bg

Новините от днес и със задна дата