понеделник, 28 декември 2020 г.

Терапия с наночастици "изпича" раковите клетки

 testo DiSCmini - ръчен измервателен уред за отчитане на наночастици |  Global-Test

Терапия, използваща магнитни наночастици, които нагряват раковите клетки до температура над 40 градуса по Целзий, като в същото време доставя лекарства, се оказва много ефикасна, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Проникването в туморните клетки и въздействието на магнитното поле ги кара да се нагряват. Това прави тези образувания по-податливи на химиолекарствата, пренасяни от наночастиците. Тази терапия се оказа с една трета по-ефективна, сравнена с досегашните. При нея туморните клетки се "изпичат". 

Лекарите прилагат на пациента силно външно магнитно поле. Това кара наночастиците да се активират и да се нагряват в проникнатите от тях туморни клетки. Тези нанесени поражения правят така, че химиотерапията става с 34 процента по-ефективна при лечението на рака.

Засега методът е бил тестван само в лабораторни условия, но неговото обнадеждаващо действие в скоро време ще бъде изпробвано и при хората. При направените опити успешно са били третирани клетки от рак на гърдата, от рак на мозъка и рак на простатата при лабораторни животни. 

Често използваното лекарство доксорубицин е било приложено чрез магнитните наночастици. Тази комбинация е убила 98% от туморните клетки в мозъка за 48 часа. Без наночастиците, лекарството е убило 73 процента от тях.

Разработката е дело на екипа на проф. Нгуен Тан от лондонския Юнивърсити колидж.

Новините от днес и със задна дата