понеделник, 14 декември 2020 г.

Пълна икономическа парализа надвисна над Германия

  

Германия вероятно ще успее да избегне втора рецесия въпреки повторното налагане на строги ограничителни мерки заради коронавируса от 16 декември. Това заяви днес министърът на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Надявам се, че ще можем да предотвратим пълна икономическа парализа при втората вълна на коронакризата, каза Алтмайер по радио "Дойчландфунк".

"Винаги съм много внимателен с прогнозите за бъдещето. Видяхме, че след най-голямата рецесия, вероятно в следвоенната история, растежът отново се засили много бързо през пролетта. Имахме ръст от 8,5 процента през третото тримесечие в сравнение с предходното тримесечие... Ако действаме разумно, възможно е да възстановим икономическата същност на страната. Това включва мерки за подкрепа, включително това че локдаунът не трябва да се удължава безкрайно отново и отново, защото не сме достатъчно смели. Тогава можем да предотвратим нова рецесия. Но трябва да го кажа много ясно: Това зависи изключително от по-нататъшния ход на нещата", коментира Алтмайер.

Преди няколко дни министърът на икономиката призова за удължаване на наложените мерки. "Това ще доведе до локдаун, което в много отношения ще наподобява положението в началото на годината", каза Петер Алтмайер на виртуална пресконференция на 11 декември.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер каза, че Германия има нужда от строга карантина преди Коледа, ако иска да забави разпространението на вируса.

Армин Лашет, премиерът на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия, пък призова за национални ограничения "възможно най-скоро".

Днес Алтмайер каза, че има лъч надежда. "Повечето заводи продължиха да работят. През пролетта трябваше да затворят, тъй като нямаше с какво да заменят спрелите доставки от Китай, Азия или други европейски страни. Този път обаче (през третото тримесечие) закрепихме веригите за доставки и успяхме да предотвратим пълно спиране на индустрията", коментира министърът на икономиката.

Германия в локдаун

Германия въвежда по-строги ограничителни мерки от 16 декември 2020 г. до 10 януари 2021 г. във връзка с разпространението на коронавируса.

По информация на посолството на България в Германия действащите ограничения, които ще бъдат в сила по време на Коледните и Новогодишни празници, са следните:

  • остават разрешени събиранията до петима души от собственото и от още едно домакинство;
  • в периода 24-26 декември се допуска събиране до четирима души извън собственото домакинство;
  • на 31 декември 2020 г. и 1 януари 2021 г. се въвежда за цялата страна забрана за събирания;
  • допуска се провеждането на богослужения в църкви, синагоги и джамии, както и събиранията на други религиозни организации, при условие минимално отстояние от 1,5 метра, носене на маска и без пеене.

От 13 декември е обявен вечерен час от 21:00 до 5:00 часа за цяла Бавария. За цялата провинция Тюрингия са наложени ограничения за излизане между 22:00 и 5:00 часа. В Баден-Вюртемберг от 12 декември беше въведен вечерен час между 20:00 часа и 5:00 часа.

Ако темпото (на заразяване) продължи, болниците ще бъдат препълнени след няколко седмици. Това ще има голямо влияние върху социалния, частния и икономическия живот. Така че трябваше да предприемем тези мерки, тъй като по-малко сериозните мерки изглежда бяха недостатъчни", коментира Алтмайер пред "Дойчландфунк".

Прави са били специалистите - от медицината и науката, че "ако имате смелостта да наложите по-големи ограничения в началото, тогава можете да предотвратите увеличаване на инфекциите повече, отколкото ако не го направите. Точно това се оказа правилно", коментира министърът.

Потвърдените случаи на коронавирусна инфекция за 13 декември в Германия са 20 200, излекуваните са 10 400, починалите са 321 по данни на Института "Роберт Кох".

Новините от днес и със задна дата