неделя, 20 декември 2020 г.

Карантинираме пристигащите от Великобритания и Северна Ирландия заради новия щам на вируса

  

Със заповед от днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов налага задължителна 10-дневна карантина на всички лица, в това число и български граждани, пристигащи от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява в Обединеното кралство и Северна Ирландия.

"Ограничението се въвежда с цел да се запази здравето на българските граждани. Информацията за новия щам на коронавируса към момента е, че той се разпространява по-бързо", съобщават от Министерството на здравеопазването и уточняват, че новата заповед е в сила от 17 часа днес.

Първи ограничения за влизащи от Великобритания вече наложиха в Нидерландия. Властите в Ниската земя затвориха въздушното си пространство за полети от Острова.

По-късно Белгия направи същото, като в добавка преустанови и железопътните връзки с Великобритания.

В последните часове готовност за ограничения изразиха още Франция и Италия.

Германия и Испания пък настояват пред Брюксел да бъде формулиран координиран отговор на ЕС за евентуално спиране на полетите от Обединеното кралство.

Берлин настоява забраната да бъде от 21 декември до 6 януари. Без отговор остава въпросът дали ще бъдат разрешени връзките с територията на ЕС по море и по тунела под Ламанша. Канцлерът Ангела Меркел днес ще разговаря с френския президент Емануел Макрон по този повод.

"Целта е да защитим правата на европейските граждани чрез координирани действия и да се избегнат едностранните мерки", заявиха на свой ред от испанското правителство. 

Спряха полетите от България до Великобритания и обратно

 

Новините от днес и със задна дата