неделя, 20 декември 2020 г.

Спряха полетите от България до Великобритания и обратно

  

Министър-председателят Бойко Борисов свика работно съвещание във връзка с новия щам на COVID-19. В срещата участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

На заседанието беше обсъден начинът, по който България да реагира по отношение на новия щам на коронавируса, установен във Великобритания.

"След като по-рано днес със заповед на здравния министър се въведе 10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, на срещата при премиера беше взето решение да бъдат временно преустановени полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания, считано от тази нощ - от 00:00 часа на 21 декември 2020 година до 31 януари 2021 година", се казва в официалното съобщение.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли днес по телефона с лидерите на ЕС - председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Четиримата са коментирали изработване на общ подход към проблема с новия щам, съобщиха източници на ДПС, близки до Елисейския дворец.

Макрон е свикал за тази вечер заседание на съвета по отбрана. Според експерти новият щам е по-заразен, но не толкова смъртоносен. Нидерландия, Белгия, Австрия и Италия или забраниха полетите от Великобритания, или съобщиха, че се подготвят такива мерки. Готовност за подобни мерки изразиха още Германия и Испания. Гърция пък въведе едноседмична карантина за пртистигащите от Великобритания и Северна Ирландия.

 

Новините от днес и със задна дата