неделя, 20 декември 2020 г.

Лъчезар Томов: Първите 7 дни са времето да се намали силата на вируса, след това лечението не работи

  

Мерките дават резултат. Очакваме спадът да продължи до Коледа и Нова година, след това очаквам нова лека вълна заради празниците и хората, които ще пристигнат от чужбина. Това прогнозира пред Нова телевизия математикът Лъчезар Томов.

По думите му, за да има разхлабване на мерките, трябва да има изпълним условия - 10 случая на 1 млн. души, което е абсурдно на този етап. 

„Бяхме стигнали до 10-12 000 случая неофициално. Започнахме да свикваме с цифрите, които чуваме, а те са безумни за страна като нашата. Последните месец и половина средната възраст на новите случаи скочи с 10 години. Все повече стават хората на 70, 80 и 90 години, които са болни”, съобщи той. 

„Ще имаме по-бавен спад на смъртните случаи заради високата възраст. Ако контролът продължи, ще видим спад и при смъртните случаи”, прогнозира той. "Хората с коронавирус на домашно лечение имат по-голям шанс да починат, от пациентите в болниците. Тези хора умират и в болници, но заради късна хоспитализация. Първите 7 дни са времето да се намали силата на вируса, след това лечението не работи", разкри Томов. 

„Колективен имунитет се постига със 70% ваксиниране. След 1 или 2 млн. ваксинирани ще има сериозно забавяне на епидемията. Но ако мерките се спазват, в комбинация с имунизацията, може да достигнем рязко по-малко случаи и с 20-30% ваксинация”, категоричен бе експертът. 

Явно трябва да се направи публично шоу - някой политик да се ваксинира на живо през телевизиите. Рискът от ваксините е 1 на милион. От 90-те насам няма ваксина, която да дава по-лоши резултати от болестта, срещу която е. Благодарение на ваксините ние живеем спокойно, не умираме от чуми, пътуваме спокойно и да се събираме на големи групи, завърши Лъчезар Томов. Лъчезар Томов съобщи още, че би си сложил и ваксината "Модерна" и "Пфайзер", тъй като и двете имат допълващ ефект.

Новините от днес и със задна дата