четвъртък, 10 декември 2020 г.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дава още $250 млн. за борба с Covid-19

  

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обяви, че ще даде още 250 милиона долара за международната кампания за борба с коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Част от тези средства са предназначение за разпространението на ваксини в Субсахарска Африка и Южна Азия.

"Имаме нови медикаменти и повече потенциални ваксини, отколкото се очакваше за началото на годината", заяви Бил Гейтс. "Но тези иновации няма да спасят животи, ако не бъдат разпределени по света", подчерта той.

Финансирането е един от основните проблеми в Африка, където се намират някои от най-бедните страни в света. Континентът си поставя за цел да ваксинира 3 на сто от африканците до март догодина и 20 на сто до края на следващата година, каза в края на ноември регионалната директорка на Световната здравна организация (СЗО) Матшидисо Моети.

Цената за ваксинирането на живеещите в Африка се оценява на 5,7 милиарда долара, с допълнителни разходи от 15 до 20 на сто за доставката, иглите и спринцовките, според СЗО. От 47-те страни в африканския региона на СЗО "само към една четвърт имат адекватни планове за ресурсите и финансирането".

Част от отделените от фондацията средства ще помогнат на усилията ваксините да достигнат до около 780 милиона души на континента, съобщи Соломон Зевду, координатор на борбата с Covid-19 във фондацията Гейтс.

Новините от днес и със задна дата