сряда, 9 декември 2020 г.

Кабинетът отпусна 22 мл. за нова линия за БЦЖ ваксина, отчете рекорден брой излекувани от Covid ВИДЕО

  

                                Снимка: БТА

Правителството отпусна 22 280 000 лв. на "Бул Био" за инвестиционните проекти, които разработва дружеството. Те включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

"Средствата ще отидат по тези направления в "Бул Био", за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света", отбеляза по време на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов докладва актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията. Той отбеляза, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти. Само за седмица те са 16 028.

"Това е един от рекордите, които постигаме, а това означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно", заяви здравният министър.

Той посочи още, че изпълнението на плана за ваксинация срещу COVID-19 върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия. Министърът очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на януари 2021 г.

Ще се ваксинирам веднага щом ми дойде ред, след като бъдат ваксиниране хората, които работят на първа линия, включително и артистите в театрите, обяви по-късно премиерът Бойко Борисов при инспекция на фирмата "Бул Био". Пред колектива на фирмата Борисов съобщи, че за отпуснатите над 22 млн. лева финансиране за различни проекти, по които работи "Бул Био".

Ваксините, които се произвеждат от "Бул Био" стигат до целия свят, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

 

 

Новините от днес и със задна дата