сряда, 9 декември 2020 г.

Гневна реакция на Външно на поредните обвинения на Скопие

 Министерски съвет :: Правителство:: Състав на правителството:: Биографии:: ЕКАТЕРИНА  ЗАХАРИЕВА - Заместник министър-председател по правосъдната реформа и  министър на външните работи 

Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи във връзка с изявлението на правителството на Република Северна Македония. 

„Република България е най-силният и безкористен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония. С позицията си, изразена във вторник в рамките на заседанието на Съвета по общи въпроси, Република България за пореден път заяви защо на този етап не може да даде съгласието си за одобряване на Рамка за преговори на Република Северна Македония с ЕС и провеждане на първа Междуправителствена конференция до край на 2020 г.“, посочват от Министерството. „Българската позиция изхожда изцяло от приетата още на 9 октомври 2019 г. 

Рамкова позиция, подкрепена от Народното събрание на Република България, където са заявени изискванията, с които нашата страна обвързва по-нататъшната си подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония към ЕС. Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са основани на ясни прецеденти, но за съжаление не бяха подложени на обсъждане от настоящото председателство. 

Те са в съответствие и със заключенията на Съвета на ЕС от 25 март 2020 г., в които се изтъква важното значение на постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Република Северна Македония с България и Гърция като част от процеса на разширяване“, заявиха от МВнР. 

На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС. 

За съжаление, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България, като многократно пред обществото беше представена невярна информация по отношение на българската позиция. С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България. 

Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят, посочват от Външно министерство.

Новините от днес и със задна дата