четвъртък, 31 декември 2020 г.

Празничният календар за 2021-ва: Почиваме през половината месец май

 

Мнозина вече правят нови планове и задължително поглеждат кога и колко ще почиваме през 2021 г.

Работните дни през следващата година ще бъдат общо 249, с един по-малко от отиващата си 2020 година. Това са точно 1992 работни часа при стандартна седмична заетост от 40 часа (5 дни по 8 часа).

Най-много ще почиваме през месец май - 14 дни, най-много ще се трудим през март, юни, юли, август и ноември, когато ни се събират по 22 работни дни на месец.

Традиционно неработен е 1 януари, който през 2021 г. се пада в петък. Това ще се ни осигури допълнително още два почивни дни в събота и неделя.

През март неработен ще бъде само един ден - 3 март. Националният празник на България следващата година се пада в сряда.

По повод Великден ще почиваме 4 дни - от 30 април до 4 май, включително. 6 май се пада в четвъртък. Така че ако се пусне отпуска за два дни - 5 и 7 май, се получава 10 дни почивни.

Дълъг уикенд с 3 почивни дни ще имаме и за 24 май, който се пада в понеделник. Празникът, който ще посрещнем с ново име - "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

През летните месеци юни, юли и август няма допълнителни почивни дни. Денят на Съединението - 6 септември, обаче отново ще ни осигури по-дълъг уикенд, защото се пада в понеделник. Неработен ще бъде и 22 септември - Денят на независимостта, който се пада в сряда.

За коледните празници през декември ще се радваме на 5 неработни дни - от 24 декември до 28 декември. Нова година се пада в събота./dnes.dir.bg


Новините от днес и със задна дата