четвъртък, 31 декември 2020 г.

Ангел Кунчев: Началото на края на пандемията ще настъпи до лятото

 Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор: Препоръчваме дните вторник  и четвъртък да бъдат отделени за ваксиниране на децата - Коронавирус 

На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди от ваксините на Pfizer/BioNTech. Те ще бъдат доставени със самолет на Летище София и оттам ще започне разпределението им по отделните области, каза главният държавен здравен инспектор доц.

Ангел Кунчев пред NOVA и допълни, че в следващите месеци от този медикамент страната ни ще получава по 150 000 - 200 000 броя на месец.

"Ваксината на Moderna върви по петите на тази на Pfizer. Точните количества на доставки ще станат ясни, когато бъде получено разрешение за използването ѝ в Европейския съюз. След това вероятно ще бъдат одобрени още няколко ваксини", каза още доц. Кунчев.

"Никак няма да е лесно да се менажира процесът по доставка на толкова много ваксини, но това ще даде възможност за избор на хората за това коя ваксина да си поставят", коментира доц. Кунчев.

Експертът коментира и буса за кремвирши, който превози първите ваксини у нас до Пловдив и Бургас.

"Щеше да има проблем, ако не се спазват правилата за доставки на ваксини. Никой не може да ми докаже, че в буса за кренвиршите температурата не е била правилната. Защо да не ползваме всички налични ресурси и фирмите, които предлагат бусове? В САЩ ваксини се разнасяха с камиони за месо и риба тон. Няма смисъл да купуваме камиони с -70 градуса, а само след месеца те няма да се ползват", каза доц. Кунчев.

Според прогнозите на експертите началото на края на пандемията ще настъпи, когато броят на ваксинираните у нас достигне 2 милиона. Доц. Кунчев е категоричен, че това ще се случи до лятото на 2021 г., ако хората продължат да имат желание за имунизация.

"Тя е единственият начин да се справим с това зло", категоричен е специалистът.

Новините от днес и със задна дата