понеделник, 21 декември 2020 г.

Проф. Момеков с точна прогноза кога през 2021 г. ще преборим К-19!

  

„Много е рано да се притесняваме за какъвто и да е нов щам, просто вирусът циркулира и Великобритания има ресурса бързо да направи детекция на подобен феномен, а варианти на този вирус ще се появяват и на други географски ширини“, коментира новата мутация на коронавируса в „Преди всички“ по БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. 

„На този етап всичко е супер преждевременно, ние даже не можем да потвърдим данните за по-бързото му разпространение. Мутацията няма да засегне биологията на този вирус – бъдещето ще покаже, но сега не е необходимо да се паникьосваме", заяви проф. Момеков. 

Относно това дали ваксините ще са ефикасни и за новата мутация, проф. Момеков поясни, че може част от имунния отговор да бъде неутрализиран, но това няма глобално да повлияе на ефикасността на ваксината. 

Проф. Момеков отговори, че засега няма да се ваксинира, тъй като има антитела. По думите му и двете ваксини имат висок процент ефикасност. Според специалиста ще се върнем към нормалността и ще преборим вируса в края на следващата година.

Новините от днес и със задна дата