вторник, 22 декември 2020 г.

Българин от Лондон съзря недоразумение с отрязаните полети за Великобритания

  

Пловдивчанинът Деян Ковачев живее и работи вече няколко години във Великобритания. Според него сегашната паника се дължи до голяма степен на необмисленото съобщение на премиера на Великобритания Борис Джонсън за появата на новия вирус, пише marica.bg.

Деян е син на доц. Васко Ковачев – един от основателите на Техническия университет в Пловдив. Доц. Ковачев почина от коронавирус на 13 ноември. Деян се връща за погребението му и стои тук около седмица, като също се заразява с коронавирус. 

„В деня, в който се върнах в Обединеното кралство, ме втресе и две седмици ме държа. Вирусът е много гаден, но добре че не направих усложнения. Лекарите казаха, че сега трябва да имам имунитет поне 5 - 6 месеца“, разказва Деян Ковачев. За 40-те дни от смъртта на баща си е трябвало да лети снощи от Лондон. 

От Ryanair са му се обадили да му кажат, че резервацията е отменена. „Положението е спокойно. Аз живея в Есекс - съвсем близо до Лондон. Миналата сряда въведоха ниво 3 за заразност, а от неделя ниво 4 - най-високото. Борис Джонсън имаше глупостта да се похвали на целия свят, че има нова мутация, която е по-заразна, но не е по-смъртоносна. 

Новата ваксина действала и срещу тази мутация“, разказва Деян Ковачев. Смята, че след „изхвърлянето“ на Джонсън от събота, Франция и Германия явно са решили "да му покажат кой кара влака в Европа". Мишел Барние продължава преговорите за излизане на Великобритания от ЕС Реакцията им донякъде е обусловена от течащите все още жестоки спорове за Брекзит, които напълно зациклилиха. 

„Цялата тази акция си е политическо отмъщение заради Брекзит. Нашите политици са били спешени набързо и в неделя вечер правителството вместо да си пие ракията, взима решение да спре полетите“, казва Ковачев. Следи информацията от летището за Полша, Чехия, Унгария и прибалтийските държави - полетите за и оттам днес не са анулирани. Анулирани са за Германия, Франция, Италия, България, Турция. 

„Лошото е, че хиляди българи страдат от това решение и няма да могат да се приберат при семействата си за Коледа. Иначе тук животът е спокоен. Хората са дисциплинирани и спазват всички мерки срещу коронавируса. От вчера затвориха всички магазини, без супермаркетите, хранителните стоки и банките. Същото беше и по време на карантината през март. 

Аз от много време работя дистанционно от квартирата“, разказва той. Във Великобритания постоянно следи българските новини. Според него не може да има изненада от новата мутация.

„Същото нещо казват българските доценти и професори. Те казват, че в момента коронавирусът в България не е този, който е бил през март. Защо всички са учудени на новината за новата мутация“, пита пловдивчанинът в графство Есекс. 

Миналата седмица за трети път получил официална помощ от държавата по програмата за самоосигуряващи се. Изплаща се всяко тримесечие на база подадени данъчни декларации за последните три години. „Аз имам само една декларация и затова помощта ми е ниска. Платиха ми 1300 лири. Други българи, които имат високи доходи взимат по 5500 - 6000 лири на човек за тримесечие. 

Програмата засега е до март 2021“, разказва българинът. Според него най-големият куриоз е, че в България сега болните са повече на глава от населението отколкото на Острова. „Сега погледнах статистиката - вчера в Обединеното кралство е имало пик от 35 000 болни при 65 милион население. Това е равностойно на 3500 в България. А предната седмицата болните са били около 20 000 на ден“, казва Ковачев.

Новините от днес и със задна дата