понеделник, 21 декември 2020 г.

Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, има го още от март

  

                                          Стопкадър: БНТ 

Новият "британски" щам на коронавируса се оказа не съвсем нов, стана ясно от интервю на проф. Радка Аргирова - вирусолог и председател на Дружеството на вирусолозите пред БНР.

"Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март", обясни проф. Аргирова. Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира.

"Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна", подчерта вирусологът.

Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозен от оригиналния щам. Характерно за него е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

По думите на вирусолога това изменение на коронавируса не засяга секвенцията (поредност от аминокиселини - б.р.), които представляват имуногена на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". 

"Бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. За Европа това не е новост", посочи тя и добави, че бумът на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса.

Вирусологът беше категорична, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

Новините от днес и със задна дата