сряда, 23 декември 2020 г.

В „Меден рудник“ изграждат паркинг за 100 автомобила по общинската програма "Моят град, моят квартал, моята улица"

 

Стартира изпълнението на първия проект по новата общинска програма "Моят град, моят квартал, моята улица". Това е паркинг за 100 автомобила в междублоково пространство в жилищен комплекс "Меден рудник". На същото място преди години имаше безразборно поставени незаконни метални гаражни клетки.

Първият проект се реализира в "Меден рудник" заради изключителната експедитивност при кандидатстването и пълното разбирателство между домоуправителите от блокове 76 и 80, между които се намира теренът. Хората единодушно пожелаха именно големия паркинг, който в момента Общината изпълнява със свои средства.

Има още няколко одобрени проекта по програма "Моят град, моят квартал, моята улица". Те са на различни места в града и изпълнението им е планирано за началото на следващата година. За съжаление, програмата няма как да стартира в голям мащаб, тъй като през 2020-та Община Бургас извърши множество извънредни харчове за справяне с кризата, причинена от К-19, най-вече за медицински апарати и консумативи. Но тя със сигурност ще продължи да се изпълнява през следващите години, съобразена със състоянието на местната хазна.

Община Бургас благодари на всички свои жители, които се обединиха и кандидатстваха по програмата след стартирането й през месец април. Пазим документите ви и ще изпълняваме проектите един след друг спрямо възможностите. Засега не се приемат нови заявления. Предстои изготвянето и гласуването на бюджет на Бургас за следващата година. Ще следим какви негови параметри ще одобрят общинските съветници и ще ви предупредим при възможност за следващо отваряне на програмата.  

*

За програмата:

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо. Подробна информация за нея можете да откриете тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1517.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип.

"Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. При одобрен проект, примерно през настоящата 2020 г., за чието изпълнение финансовият ресурс не стигне, не е нужно да кандидатствате отново, а оставате записани за следваща възможност.

Още снимки

Новините от днес и със задна дата