четвъртък, 26 ноември 2020 г.

Сачева с важни новини как държавата ще помогне на засегнатите от затягането на мерките

  

Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички налични до момента мерки. Това съобщи пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева. 

„Ако ресторантът затвори, но остави доставки, за хората, които работят в доставките, може да ползва 80 на 20, а за другите хора може да използва 80 на 0. Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24лв. дневно, за които говорим. 

Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28 октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво“, съобщи още социалният министър. Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник. 

Сачева съобщи, че 356 хиляди души са засегнати от издадената вчера заповед. Именно това е причината социалното министерство да има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, обясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни. „Целта е хората да имат пари по празниците”, подчерта тя. 

„Мярката за гледане на деца до 14г. възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни министър Сачева. За ресторантьорите се обсъждат 2 варианта. 

„Или да се изплащат фиксирани разходи, или между 15-20% от оборота. Това е реалистичен процент. Това са въпроси, които се дискутират в момента”, добави Сачева. 

„До месец октомври поддържахме много добри нива на безработицата, спадаше 5 поредни месеца и стигна под 7%. Затварянето на търговски обекти може да доведе до известен ръст на безработицата. Зависи какъв ще е зимният сезон. Работим безработицата да не надвиши 7% до края на годината", коментира тя. 

„Смятам, че данъците и осигуровките трябва да бъдат платени поне до първото шестмесечие, а после да се разсрочват”, каза още министърът.

Новините от днес и със задна дата