вторник, 17 ноември 2020 г.

Пулмолог: Това е основното, което пази от коронавируса ВИДЕО

 

"Основното нещо, което пази от коронавируса, е клетъчно-медиираният имунитет. Антителата също са важни като индикатор на скорошно преболедуване, но те към 6-7 месец изчезват при повечето хора. Клетъчният имунитет остава, но за момента не можем да кажем по-дълъг срок от срока на съществуване на вируса", заяви в ефира на "Здравей, България" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Какво е клетъчно-медииран имунитет

За да придобие организма ни защита срещу определена болест - имунитет, отговарят три основни типа имунни клетки - В-лимфоцити, Т-лимфоцити и антиген-представящи клетки. Придобитият имунитет е два типа хуморален и клетъчно-медииран. Хуморален имунитет придобиваме благодарение на серумни белтъци (антитела), а за клетъчно-медиирания имунитет отговарят Т-лимфоцитите, които принадлежат към белите кръвни телца. Терминът клетъчно-медииран имунитет (CMI) се отнася до защитни механизми, които не се характеризират с образуването на антитела. Хуморалният отговор основно предпазва от извънклетъчни патогени и токсини, а клетъчният имунитет е отговорен за откриването и унищожаването на вътреклетъчни патогени (например клетки, заразени с вируси или бактерии), както и за отхвърляне и разрушаване на туморни клетки.

Относно смъртността от COVID-19 у нас:

"При всички положения ще стигнем до висини, които са над днешните, тъй като смъртността върви отместена във времето, спрямо броя на заразените и броя на хоспитализираните. Така че при всички положения ще имаме ръст, но до колко ще стигне ми е трудно да прогнозирам", коментира още той. 

Антигенни тестове като заместител на PCR тестове

"Степента на съвпадане на резултатите между PCR тестовете и антигенните тестове е над 98 процента. Това значи, че антигенните тестове могат да се използват като добър заместител на PCR тестовете. Те са малко по-малко чувствителни – тоест има хора, които са отрицателни на антигенните тестове, но не и нa PCR, но те са твърде малък процент.

Тези тестове могат да бъдат използвани, за да се генерират данни, които да позволят по-добро управление на пандемията. В момента лично според мен, брoят на официално регистрираните тествани хора с PCR е много по-малък от реално тестваните. Хората си правят повече антигенни тестове, защото са по-евтини и по-достъпни, но не влизат в официалната статистика", посочи експертът.

"PCR тестовете са златният стандарт, но ние имаме бърз, достъпен и точен тест, който може да позволи да генерираме други данни. Антигенните тестове могат да бъдат използвани и извън лаборатория - ако се организират пунктове - те могат да бъдат извън лаборатория и много бързо да се контролира процесът", добави Симидчиев.  

Относно повторното заразяване:

"Преболедувалите е много малко вероятно да преболедуват отново. Данните са за над 50 млн., които боледуват и само около 29 човека, които са доказано повторени. Но въпреки всичко за мен е по-добре да имаме единни стандарти за всички - ако всички носят маски - всички да носят маски, дори и преболедувалите", добави още пулмологът.

За мен е много малко вероятно да боледуваш за втори път, подчерта Симидчиев. Може да имаш пневмония без кашлица, посочи още лекарят. Повечето от хората без кашлица, но с пневмония, са с вирусна пневмония. Оцветяването в зелено и жълто на храчката подсказва развитие на бактериална пневмония. Ако е вирусна пневмония, чакаме да мине и контролираме равнището на кислорода в кръвта – ако е по-ниско, в болница, обясни лекарят. При над 95% сатурация няма нужда от притеснение – оставаш вкъщи.

Новините от днес и със задна дата