вторник, 17 ноември 2020 г.

Бургазлията Пламен Жеков създаде система, която показва в коя болница колко свободни Covid-легла има

  

Бургазлията Пламен Жеков създаде система, която в реално време може да показва в коя болница колко свободни Covid-легла има. Тя може да прерасне и в национална платформа. Програмистът е дарил кода на Община Бургас и на здравната инспекция в морския град, съобщи Нова телевизия.

Пламен е само на 27 години, но в Бургас ,най-вече в медицинските среди от седмица за него вече се говори с уважение.

"Видях призива на г-н Семир Абумелих (собственикът на бургарската болница "Дева Мария), че спешно им трябва такава система, в която да могат да виждат в реално време свободните легла за пациенти с коронавирусна инфекция. Още на първия час се свързах с него, той ме прие в болницата и ми направи задание как трябва да изглежда самата система", разказва Пламен.

Изработването на информационната система, в която всяка болница в страната може да оповестява свободните си легла в Covid-отделенията му отнела само ден, вместо очакваните 7 дни.

"Системата не е нищо сложно. Тя представлява един администратор, който създава акаунтите за съответните болници, разпращат им акаунти и те си актуализират информацията, когато преценят", добавя Пламен.

До преди седмица на медицинските екипи в Бургас, каращи пациенти с Covid-19 им се налагаше да обикалят от болница в болница, за да търсят свободно легло,където да ги настанят за лечение. След въвеждането на системата всички поели глътка въздух.

За труда си Пламен не взел нито стотинка. Не пожелал.

Всяка болница в страната сега може да се свърже с младия програмист, за да получи достъп до системата и да обявява в реално време възможността да приема болни в отделенията си. А веднага след пускането на информационната система в действие с него се свързали много негови колеги, които предложили помощ.

Новините от днес и със задна дата