петък, 20 ноември 2020 г.

Болници отказват да приемат бременна в деветия месец с коронавирус

 

Бременна в деветия месец жена от Варна, с положителна проба за COVID-19, не е била приета в нито едно лечебно заведение в морския град, въпреки че е имала затруднено дишане. Това разказа свекървата на бъдещата майка, съобщи БНТ.

Бременната жена и съпругът ѝ били под карантина с положителни PCR тестове. Вчера обаче състоянието на жената се влошило. Личният ѝ лекар я посетил в дома й и по негова препоръка се обадили в Центъра за спешна медицинска помощ.

"Два часа линейката се занимава да я разхожда от едно място на второ, на трето и без да я приемат", разказва Лидия Димитрова.

Спешният екип откарал жената първо в Инфекциозната клиника към Университетската болница "Св. Марина". Дежурните казали, че не е за тях и я изпратили в АГ-болницата, където също не приели бременната. От здравното заведение обясниха, че жената нямала гинекологични проблеми и в момента не раждала. После линейката тръгнала отново към болница "Св. Марина", но ги върнали още по пътя.

Накрая откарали бременната в Спешното отделение на болница "Св. Анна". Там я прегледали и след консултация с гинеколог по телефона, заявили, че не е за хоспитализация.

"Тя се обади на сина ми, той на мен, че не искат да я вземат и трябваше да дойда да я прибера", допълва Лидия.

Тази вечер бременната жена все пак беше настанена за наблюдение в изолирана стая към Родилното отделение на многопрофилната болница "Св. Анна".

Бременната Виктория споделя пред bTV - "Много кашлям, много, и трудно дишам". 

С промените в Закона за здравето лекарите ще могат да избират за пациентите си - болнично или домашно лечение. Това предизвика скандал, защото според опозицията държавата абдикира от здравните грижи към болния.

Новините от днес и със задна дата