събота, 28 ноември 2020 г.

Оперната прима Дарина Такова: Не вярвайте на Мангъров и сие, Камен бе покосен от Ковид без съпътстващи заболявания

  

Оперната прима Дарина Такова написа покъртителни думи по повод смъртта на големия Камен Чанев, покосен от COVID-19. Тя разказва колко е трудно да се работи в такива условия и призовава хората да се пазят. 

Ето какво пише на профила си във Фейсбук Дарина Такова: "Нали се казва, че когато се случи нещо лошо на друг/и е просто статистика, когато се случи в семейството ти, е трагедия. Ето, в нашето голямо оперно семейство се случи трагедия. Нашият скъп колега Камен Чанев, състудент, партньор от сцената и любим приятел на мнозина, бе покосен от Ковид. И не, не е имал съпътстващи заболявания! 

Ще кажа само едно и ще замлъкна по темата. Ковид е руска рулетка! Не го подценявайте, не се подхилквайте ехидно, не вярвайте на Мангъров и сие, вслушвайте се в хората, които се срещнахме с него. Някой, който го минал леко с два проточени сопола, напада друг, който е брал душа седмици наред. Оперните, със сигурност и драматичните театри гъмжат от заболели. Повечето си мълчат, от страх. Страхувайте се от вируса, а не от някой и друг изпуснат спектакъл и за мизерните си заплати, които така или иначе получавате, нека сме здрави, всичко останало ще се възстанови с нови сили. 

Пари се печелят, а славата, тя така или иначе е преходна... Вирусът е зловещ и много коварен. Както казах, играе с хората на руска рулетка. Един е безсимптомен, но заразява. Друг е с леки симптоми, като мен, но лежах две седмици като бито куче и нямах сили да се изпикая. Трети, като дъщеря ми Мила, която бра душа, но вкъщи, което определям като тежко в леката зона. Четвърти стигат до болница задушавайки се, но след дълго лечение се оправят. Пети си отиват след тежка дихателна недостатъчност и белодробна емболия. Шести, много са, излизат от болница, или го карат вкъщи сравнително леко, след което ги удря къде ли не, 

Той! Вирусът! И престанете с фразата "ама, той е имал придружаващи заболявания, нисък имунитет, бил е дебел, стар" и пр. глупости! Един съвет от мен! Ако се разболеете, вземете незабавни мерки, не чакайте да се влошите! Лекувайте се адекватно и не слушайте хорските глупости, те са манипулативни, не вирусът. Днес получавам петиция за спасяване на оперните артисти. Защо сега? От два месеца разговарям с болни колеги, или си пишем на лични. Хор, оркестър, балет, технически служби, администрация! Оперният театър е огромен организъм от живи хора, които на сцената пеят, страдат, прегръщат се.

 В оркестрината на снощната премиера на Електра в Софийска опера има 85 души музиканти, като духовата група не могат да свирят с маски. И в ден на такава шокираща загуба на голям оперен артист ОТ КОВИД, се разписали радостни отзиви за триумфи! Колеги, хайде да замълчим и когато протестирате, че работите в пик на епидемия и с право се страхувате, реагирайте! Не чакайте някой да умре! Пловдив, Русе и Софийска филхармония затвориха, последвайте ги!"

Новините от днес и със задна дата