понеделник, 16 ноември 2020 г.

Над 526 хиляди нуждаещи се са получили топъл обяд по време на пандемията

  

Над 526 000 нуждаещи се българи са получили пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд по време на пандемията от COVID-19. Това съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Близо 26 000 души от 239 общини и райони на страната са посещавани от екипите на патронажа, като те могат да им доставят храна и лекарства или да извършват някои административни услуги като заплащане на битови сметки например. 

По-възрастните хора може да се възползват и от интегрирани здравно-социални услуги, т.е. да им се измери кръвното от медицинско лице или да им се проследява графика за прием на лекарства. Услугите се реализират по проекти на общините, финансирани със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 

По целевата програма "Топъл обяд у дома", която също е част от пакета мерки на правителството за справяне с последствията от коронавируса, храна получават над 26 400 души. До края на ноември чрез кампанията ще бъдат раздадени 6500 т храни под формата на хранителни пакети. 

Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица и от държавния бюджет. Пакетите ще достигнат до 470 000 нуждаещи се. 

През октомври бяха раздадени над 100 000 пакета на над 146 000 души. Всеки пакет тежи по 23 кг и съдържа няколко вида консерви, ориз, спагети, захар, леща, брашно и олио. Семействата с двама и повече членове получават по два пакета с хранителни продукти. 

Очаква се кампанията да продължи и през следващата година, като в момента се водят разговор с ЕК за осигуряване на средства за продължаване на програмите.

Новините от днес и със задна дата