вторник, 3 ноември 2020 г.

20% от болничните легла в Бургас ще са за COVID-19 пациенти

  

Бургаска област ще стане първата в страната, в която броят на леглата, обособени за лечение на пациенти с COVID-19, ще бъдат 20, а не 10% от броя на болничните легла. Причината е, че и в морския град се стигна до хоас и ситуцации с пациенти, които обикаляха с линейките от една болница в друга, докато бъдат приети за лечение.

"Натовареността е много голяма. Има много болни, а местата са ограничени. Чакал съм от 20 минути до 3 часа, докато се реши къде пациентът ще бъде настанен", заяви Климентин Милчев от ЦСМП - Бургас пред Нова тв.

Според началника на Спешното приемно отделение в УМБАЛ-Бургас Здравка Инджова това се случва изключително рядко. "Не повече от 3-4 пъти досега съм информирана за такива случаи. Причината е ясна. В изолатора имаме 7 легла и след като се запълнят, пациентите трябва да се изследват. През това време наистина няма къде физически да приемем хора. Не приемам, че чакането от страна на пациентите е практика", каза тя.

"Ситуацията е много динамична. От днес ще разкрием още 50 легла към вече съществуващите 60. Организираме екипи, за да бъдат обслужени пациентите", съобщи зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

"Колегите реагират адекватно и сърцато на заповедта за разкриване на допълнителни легла. В областта те ще бъдат минимум 20%. Тези легла съществуват, просто ще бъдат преструктурирани", посочи д-р Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас.

Междувременно стана ясно, че единната информационна система, която ще дава информация в реално време за това къде има свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19 в цялата страна, вече е готова.

Новините от днес и със задна дата