петък, 20 ноември 2020 г.

Ердоган за Румелия: Стар македонец каза, че ни чакат да се върнем вече 100 години

  

Въпреки че основният вектор на външната политика на Турция не е насочен към Балканите, (ако изключим острата фаза на хроничната конфронтация с Гърция) бившата османска провинция Румелия не е извън полето на внимание на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това става ясно от неговите изявления, твърди белградската електронна медия Informer в материал, публикуван под заглавие „Сърби, обмислете това: Ердоган „хвърли око“ на Румелия“... Балканите са в неоосманската визия“, пише "Фокус".

Турция действа обмислено и конструктивно спрямо Балканите, не се отказва от стратегическите си интереси, но също така осъзнава, че в сегашната регионална и по-широка конюнктура тя може да постигне най-много, като използва средствата и методите на т.нар. „мека“ или „интелигентна сила“.

Пример за това са значително подобрените отношения със Сърбия, която Анкара винаги, дори в периоди на най-сериозно напрежение, е смятала за партньор, без който не може да се постигне стабилен и траен резултат в балканските отношения.

По-изразените неоосмански апетити, забележими в действията на турските власти спрямо Балканите през първото десетилетие на този век, сега са изтласкани от прагматичното провеждане на предимно бизнес политика, което със сигурност е добро от гледна точка на икономическия успех и сътрудничеството.

„Не бива обаче да се вярва, че правейки бизнес на Балканите, Турция забравя за Румелия“, уверяват от редакцията.

Медията цитира част от реч на Ердоган: „Ще ви разкажа една история за това как екип на Турската агенция за сътрудничество и развитие стигна до планинско село в Македония. Старец с тояга се приближи до членовете на екипа и като видя турското знаме на колата, попита „Защо закъснявате?“. И тъкмо когато екипът се канеше да се извини, старецът каза: „Чакаме ви от сто години“.
Всъщност минаха сто години, откакто бяхме отделени от тези земи, но хората там никога не са спирали да ни чакат и пазят надежда за нашето завръщане".

Медията коментира: „Не е трудно да си представим аплодисментите, които се разнесоха из голямата зала след тази „истинска история“.

Повтаря се и рефренът, че Румелия „остава в сърцата ни и че ще се върнем един ден“.

„Очевидно Румелия е в сърцето и желанието на Ердоган да я върне. Още повече, че турците, както казва старият македонец с тоягата, чакат нетърпеливо там от сто години“, заключава авторът на материала.

Новините от днес и със задна дата