неделя, 18 октомври 2020 г.

Генералният секретар на ООН: Разделен, светът се провали на теста за COVID-19

  

Разделен, светът не успя да отговори на предизвикателството на пандемията от COVID-19, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс. Той предупреди, че са необходими съгласувани действия, за да се предотврати милиони хора да бъдат тласнати към бедност и мизерия.

Бившият португалски премиер посочи, че много повече е могло да се направи, ако страните бяха действали заедно в борбата с болестта, убила над един милион души.

"Пандемията от COVID-19 е голямо глобално предизвикателство за цялата международна общност, за мултилатерализма и за мен като генерален секретар на ООН", изтъкна Гутериш пред португалската информационна агенция Луза.

"За съжаление това е тест, на който засега международната общност се проваля", допълни той.

По думите му, ако не бъдат взети координирани мерки, "един микроскопичен вирус може да потопи милиони хора в бедност и глад и ще има опустошителен икономически ефект през идните години".

Гутериш разкритикува страните и за липсата на единство при опитите да се решат други глобални предизвикателства, включително конфликтите в Афганистан, Йемен и Сирия.

"Това е източник на огромно разочарование", отбеляза той.

Над 39 милиона души са заразените с COVID-19 по изчисления на Ройтерс, основани на официални данни. Случаи на зараза са регистрирани в над 210 страни след първите установени случаи в Китай през декември 2019 година.

Новините от днес и със задна дата